Lotta gröning tar idag i sin krönika upp vansinnet med att mat till de äldre skall färdas land och rike runt.
Hon efterfrågar tanken på miljön i det resonemanget, vilken man kan efterlysa men hon glömmer helt det viktigaste nämligen den stackars person som måste äta denna i vakum förpackade vittberesta mat.
Många äldre idag förs in på geriatriska kliniker med svår undernäring och uttorkning, någonting som absolut inte borde förekomma i vårt välfärdsland där de äldre får färdiglagad mat hem.
Kanske det är just den färdiglagade maten som är problemet eftersom den oftast kommer i en tråkig form (fast alla formar för mat är tråkiga) är tråkigt tillagad och transporterad så länge att det som möjligtvis en gång var en god och näringsriktig måltid nu förvandlats till oätlig sörja.
Dessutom så levereras ofta i många kommuner lådorna hem till den äldre en gång i veckan vilket innebär at lådan skall förvaras i frys eller kyl och sen värmas i mikrovågsugn eller vanlig ugn.
Effekten av detta blir ofta att den äldre som inte känner några direkta hungerkänslor totalt struntar i att äta och bara lagrar formarna i frysen.
För privatpersoner och företag finns det numer en hel uppsjö av olika företag och restauranger som kör ut många olika sorters mat och som är både varm och fräsch vid mottagandet. Varför inte låta de lokala restaurangerna köra ut mat till de äldre varje dag i deras närområde. Alla skulle tjäna på det även om maten blir någon krona dyrare per portion genom att transportersträckorna minska, med mindre miljöpåverkan som följde. Maten kommer fram till den äldre fortfarande varm så det är bara att börja äta direkt, vilket innebär att den äldre äter och dricker varje dag. Minskade vårdkostnader blir följden.
Denna jakt på kostnader på de äldres mat är bara ett stort skott i foten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar