lördag 24 maj 2008

Svensk husmanskost

Jag sitter här och tänker på en annons som jag såg från Sibylla där de använde orden svensk matkultur. Den annonsen fick mig att tänka på en reklamaffisch som jag såg för några år sedan utanför OBS varuhus, numera COOP forum. Det var en bild på ett vanligt svenskt matbord och texten löd “ utrotningshotad art det svenska matbordet”

Jag har ända sedan dess tänkt en del på den affischen som förmodligen var tänkt att vara rolig men samtidigt så visade den på ett faktum, den svenska maten är på väg att dö ut, Både hemma i köken likväl som på restaurang

Det finns här i Stockholm mig inte en enda restaurang som serverar en biffstek med lök och stekt potatis, och övrig husmanskost är bara att drömma om att hitta. Möjligtvis så kan det ibland förekomma som dagens lunch.

Jag har inget emot alla nya recept och smaker som kommit och gjort livet i köket ännu roligare men samtidigt så måste jag fråga mig hur många som idag kan laga till klassisk svensk husmanskost. Svaret på den frågan är alldeles för få och vi som kan det blir färre och färre vartefter åran går.

Skulle den svenska husmanskosten falla helt i glömska så är det sorgligt för då har vi förlorat en del av den svenska själen. Därför tycker jag det är viktigt att komma ihåg den och laga till den ibland.

För att göra min lilla bit för att bevara den svenska husmanskosten så tänker jag här dela med mig av en del av mina favoritrecept på svensk klassisk husmanskost. Och det är klassiska recept, jag kan spåra dessa tillbaka till min Mormors Mor med säkerhet och troligtvis är en del av recepten ännu äldre.

Jag skall försöka skriva ut ett i veckan med alla nödvändiga instruktioner så att alla kan laga till recepten för det tycker

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg