torsdag 5 juni 2008

Alkohol nyttigt

Jag ser nu att alkohol skall minska risken för ledgångsreumatism medan rökning ökar risken. Då skulle man ju kunna säga om man vill vara rolig att för varje cigarett man tar så bör man ta en sup.

Kanske inte ändå. Men forskningen är intressant även om det inte går att dra några säkra slutsatser av den ännu, mer än att det behövs mer forskning på området eftersom alkohol kan ha både positive och negativa egenskaper.

De positiva är minskad risk för hjärtsjukdomar och ledgångsreumatism.

De negativa är skrumplever och förstört socialt liv.

Är en balansfråga där. Men trots allt så är nog ett måttligt och försiktigt intag av alkohol att rekommendera

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har alltid retat mig på folk som hänvisar till andra hälsofaror när man påtalar det farliga (och obegripliga) med att folk röker. Det är naturligtvis inte bra att folk dör av alkohol eller dör i trafiken, men trafiken fyller en oomtvistad samhällsnytta och alkohol i små mängder har ett flertal hälsofördelar, som visats gång på gång, medan decenniers forskning om rökning inte kunnat visa annat än att gång på gång klarlägga skadliga effekter både för rökare och passiva rökare såväl som för samhällsekonomin i stort.

Mycket i livet är farligt eller orättvist, men ofta handlar det om "priset" man väljer att betala som individ eller som samhälle (rätt eller fel), men rökning gynnar absolut ingen annan än de som på ett eller annat sätt säljer tobak. Det är obegripligt att det överhuvudtaget är lagligt att sälja tobak (t.o.m. i vanliga mataffärer!), eftersom det ofrånkomligt drabbar fler än bara rökaren själv. Rökning dödar 20 gånger fler än de som dör i trafiken och till noll nytta.

När ska folk och våra politiker vakna och inse vad som verkligen är farligt, uppenbart idiotiskt och som varje dag drabbar hundratusentals oskyldiga svenska icke-rökare som aldrig har bett om att andas in giftig rök? Världshälsoorganisationen har sagt att det inte finns någon enskild åtgärd som skulle förbättra världshälsan mer än ett stopp av bruket av tobak. Att sedan rökning anses äckligt och oattraktivt av majoriteten av svenskar gör det ju inte precis mer begripligt varför överhuvudtaget någon i Sverige väljer att börja röka.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg