onsdag 25 juni 2008

Bluffkorv

Grillkorven vi läger på grillen kan i värsta fall bestå till största delen av vatten och inte av kött. Det var ytterst få av de provade korvarna som kom upp i åtminstone acceptabel mängd kött.

Men vad menas med kött, när du och jag hör ordet kött så tänker vi på en stor biff eller en fläskkotlett. Det är kött för oss en stor bit som vi kan laga till efter bästa förmåga efter det att vi putsat bort det vi betraktar om oätligt senor brosk och fett. Tyvärr så tänker inte livsmedelindustrin på samma sätt när de säger kött, de som menas då är köttråvara, och vad är då köttråvara. Ja enkelt beskrivet kan det sägas vara allt på djuret som inte är ben, senor, blod, brosk och fett, ja allt det där som man i normala fall absolut inte vill ha in i munnen, det är köttråvara.

Det sägs ju att man får det man betalar för och när det gäller grillkorv så är det nog en sanning. Jag skall väl erkänna att jag själv inte äter grillkorv eftersom jag gärna vill vara säker på vad det är jag stoppar i munnen men en och annan bit falukorv kan nog slinka ner vid sällsynta tillfällen. När det gäller falukorven så finns det klara regler för hur mycket “kött” den skall innehålla, men även där talar vi om köttråvara.

Det kan ju förklara den oerhört stora smakskillnad som är på falukorv om man jämför en billig av något märke men exempelvis Melkers dyraste falukorv så är det en otrolig smakskillnad till den dyrastes favör, vilket är synd all falukorv borde väl smaka falukorv.

Vi konsumenter måste protestera och tala om för livsmedelsindustrin att vi inte längre accepterar att de förädlar slakteriavfall och kallar det kött i olika korvar

Dagens nyheter artikel

Dagens nyheter testresultat

Aftonbladet

Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Joakim sa...

Intressant! Och jag har på min blogg svaret på den höga bakteriehalten.

Ha De Gott / Joakim

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg