lördag 14 juni 2008

Irlands nej

Irland har gett resten av Europa en veritabel spark i skrevet med sitt nej i folkomröstningen om Lissabonfördraget. I praktiken måste Irlands nej innebära att hela processen med ett nytt fördrag måste börja om igen och att utvecklingen åker några år tillbaka igen.

Jag tror att resultatet i folkomröstningen mer handlade om irländsk patriotism och rädsla för att bli marginaliserade i Europa.

Nu kommer vi att få fortsätta leva med ett Europa och ett EU som närmast kan beskrivas som polsk riksdag. Jag tror inte det i fortsättningen kommer att vara möjligt att få alla 27 medlemsstater att kunna enas annat än om mycket marginella saker. Och någon utvidgning av EU är helt enkelt bara inte att tänka på nu på mycket länge.

Det har talats mycket om demokrati och jag erkänner gärna att EU i sin nuvarande form inte är demokratiskt, men är det demokratiskt att 1 procent av EU:s samlade befolkning skall kunna stoppa upp beslutsprocessen.

Samtidigt som Europas ledare kliar sig i huvudet och funderar på vad dom skall göra nu så kan jag nästan känna den glädje som infunnit sig i vita huset i USA. För detta resultat var nog den bästa present som både president Bush och även den tillträdande kunde få. Återigen har Europas möjligheter att minimera USAs inflytande i världen skjutits i sank av nationella intressen.

Enda chansen att kunna bryta USAs inflytande över världen är ett starkt och enat Europa.

Nu måste de europeiska ledarna snabbt komma fram med en lösning. Kanske förhandla fram ett nytt fördrag som tar demokratin och öppenheten på allvar.

Men innan ett nytt fördrag kan komma till så måste det till en ordentlig debatt om vad vi vill med EU och vilken roll som europaparlamentet skall spela.

Skall europaparlamentet ha någon egentlig makt eller skall vi betala ett antal politiker fantastiska löner för att sitta i ett parlament som inte betyder någonting.

Det finns mycket att fundera över nu när det gäller EU:s framtid och det måste få ta den tid det tar, men jag är rädd för att vi inte har den tiden riktigt.

Dagens nyheter här, här, här och här

Svenska dagbladet här, här, här och här

1 kommentar:

Anonym sa...

"Enda chansen att kunna bryta USAs inflytande över världen är ett starkt och enat Europa."

Förlåt min något bryska fråga, men vilket årtionde lever du i? USA: s inflytande är redan på stark tillbakagång till förmån för ett starkt Kina och ett snart lika starkt Indien. Dessa två länder hyser två sjättedelar av jordens befolkning och deras ekonomi lämnar USA i bakvattnet. USA är fortfarande med tack vare sina kärnvapen och sin militärmakt som man inte backar för att använda. Dags att omvärdera synen på vilka som är the cowboys och vilka som är the indians?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg