onsdag 4 juni 2008

Matkrisen mina förslag

DN tar idag upp matkrisen i sin ledare och kallar den en ”historisk möjlighet” och där håller jag med det är en historisk möjlighet till att skapa en global fungerande livsmedelproduktion.

Den akuta krisen och dess orsaker kan vi nog inte snabbt göra så mycket åt, men på sikt finns en hel rad med åtgärder som kan ge bra resultat och kunna både infria och överträffa FN chefen Ban Ki-moon förhoppning om att kunna öka världens livsmedelsproduktion med 50 procent till år 2030. Jag håller med honom om att den höjningen är en nödvändighet och att den helst bör bli ännu större.

På sikt så måste vi alla dels optimera vår egen livsmedelsproduktion så att vi kan ta vårt ansvar när det gäller att föda världens befolkning.

Se över och avskaffa idiotiska subventioner som finns i livsmedelsproduktionen.

Avskaffa produktionskvoter som klart hämmar försöken att optimera produktionen.

Ge stöd till de länder som idag har ett underutvecklat jordbruk och hjälpa dessa med att få möjligheter till bland annat konstbevattning och effektivare produktion.

Avskaffa alla former av handelshinder som försvårar för många länder att både exportera sin produktion men även gör import av nödvändiga livsmedel svårare.

Konstant arbeta för att minska fattigdomen i världen.

Starta effektiva forskningsprogram om alternativa energikällor så vi inte längre behöver använda livsmedel till att producera energi

Stoppa spekulationen i livsmedel

Det är de förslag som nu känns mest angelägna men jag gissar och hoppas på att det finns många som har fler och kanske bättre förslag på hur vi skall möta matkrisen.

1 kommentar:

Geoffrey Goines sa...

Subventionerna är en stark bidragande faktor till problemen inom matproduktion vi ser idag. En annan fator är mer struktuell och lokal.

Svarta ska inte få ta över mark

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg