Socialminister Göran Hägglund skriver idag på DN Debatt om alla som skadas inom vården och att det är för många. Jag håller med honom om att 100 000 felbehandlade och skadade patienter varje år är för många, in i bara den för många till och med. Men som han säger det går inte att göra vården helt felfri för ibland så måste4 beslut fattas blixtsnabbt och då finns alltid en risk för att beslutet inte var det bästa.
Han efterlyser ett bättre journalsystem inom sjukvården, ja det är bra men varför måste vi ta efter ett system ifrån USA är det för att alliansen håller på att amerikanisera vår sjukvård i snabbt tempo.
Det fall han inleder sin artikel med är idag inget ovanligt fall samtidigt som det skulle krävas väldigt lite för att helt förhindra sådana fall i framtiden.
Lösningen är mycket enkel egentligen. Skapa ett rikstäckande datasystem för sjukvården där patientens journal finns, då får alla läkare som behandlar en patient fram samma journal på sin dator oavsett om det är i Haparanda eller Trelleborg. Troligtvis så skulle ett sådant system kräva någon lagändring.
Men betänk fördelarna med ett sådant system så har varje patient endast en journal för all vård och inte som det är idag en journal för varje vårdinrättning. Är många problem som skulle lösas med ett sådant system.
Varför skall det behöva utreda om det skall vara möjligt att dra in legitimationen för vårdpersonal som på grund av inkompetens eller annat olämplighet inte bör vara sjukvårdspersonal, Första grova missen en varning, andra indragen legitimation, behöver inte vara svårare än så.
Sen måste vi skapa ett system där all personal inom vården vågar anmäla missförhållanden utan risk för repressalier. Men ett sådant system är nog extremt svårt att skapa för hur lätt är det inte för en arbetsgivare att skylla på arbetsbrist för att bli av med den som anmält missförhållandena, eller som förekommer inom privata vårdgivare att folk som anmäler får sparken för bristande lojalitet. Där behövs det verkligen en skärpt lagstiftning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg
5 kommentarer:
Hur många miljarder vill du satsa på ett sådant system? Det skulle dessutom ta 2-3 år från den dagen systemet driftssätts tills dess att det är fritt från barnsjukdomar. Många gånger har detta varit svårt och komplicerat inom samma landsting hur tror du att det skulle se ut om alla landsting skulle vara med på samma båt?
Tanken är god men den känns inte särskilt genomtänkt.
Ska man undvika att göra bra saker för att de riskerar att ha barnsjukdomar? Det låter ju inte helt genomtänkt det heller. Varför skulle inte Sverige klara av att förbättra tekniken när man klarar av att göra det i USA?
Jag har själv sett det system som används av veteransjukvården i USA, och jag är övertygad att varenda läkare i Sverige skulle trilla av stolen om de var med vid en presentation av hur det fungerar. Och de skulle omedelbart idiotförklara varenda politiker och sjukvårdsadministratör som inte genast ser till att ett liknande system införs här i Sverige.
Det är helt enkelt bara för bra för att vara sant. Och ändå är det sant...
Felen i sjukvården beror sällan på att enskilda personer är odugliga. Felen beror mer på systemfel/brister där fel pga den mänskliga faktorn är lätta att göra, eller t.o.m. underlättas. t.ex. av medicinburkar som liknar varandra pga medicintillverkarnas designönskan.. Det finns mkt lite i dagens svenska sjukvård som minskar risken för fel, men det kommer kanske, t.ex. i form av färdigblandade dropp fr Apoteket som minskar risken för fel. (Och att underlätta arbetet för sjuksköterskrona är ju inte helt fel m tanke på deras usla lön.)
Det finns all möjlighet för Socialstyrelsen att dra in leg för sjuksköterskor/läkare som inte sköter sig, men som sagt, många fel begås i onödan även av väl lämpade människor inom vården.
Vården har blivit smutsig och stressig dom åtgärderna borde vara enkla att lösa först och främst.
Hur smart är det att lägga ett förslag från socialministern, att folk ska kunna ha sina patientjournaler på nätet? Efter alla dessa avslöjanden om intrång och data hackers som ständigt gör livet surt för dator användare.
Vem tror på fullaste allvar att ett så osäkert och otillförlitligt system som nätet skulle kunna ge patienter en ökad trygghet?
Tryggaste sättet är att ange information om sina patientjournaler är med sitt ID-kort. Life Care Card är ett sådant ID kort som fungerat i mer än 15 år och som både hjälpt och har räddat många. På kortet anges på vilket sjukhus dina journaler förvaras och hur man kommer i kontakt med din läkare eller ditt sjukhus, anhöriga etc.
Fördelen med ID kort som informationsbärare är många tex att det kan användas i hela världen, informationen på kortet står i klartext vilket ger en överlägsen snabbhet, dessutom krävs ingen läsutrustning.
Läs här:
http://www.mymess.com/account/77801/gallery/image/43923.htm
Skicka en kommentar