fredag 4 juli 2008

Framtiden ser mörk ut

Att vara riksbankschef i Sverige måste vara ett av de mest otacksamma uppdrag man kan tänka sig. Hur man än gör och vilka beslut som än fattas så har man fattat fel beslut.

I dag så kallar DN Stefan Ingves för räntehök på sin ledarsida eftersom han riksbanken beslutade höja reporäntan med 0,25 procent. Riksbanken fullföljde därmed sitt uppdrag nämligen att med penningpolitiken bekämpa inflationen.

Att en stor del av inflationen beror på orsaker som inte riksbanken kan påverka är inget skäl till att inte så effektivt som möjligt bekämpa inflationen.

Mycket av det som nu drivit på inflationen är energi och livsmedelspriserna vilket är ett globalt problem som inte riksbanken kan göra något åt. När det gäller de problemen så är det regeringen som har verktygen för att minska effekterna för svensk ekonomi. En minskning av energiskatterna skulle verka prisdämpande och därmed sänka inflations takten.

När det gäller livsmedels priserna så är regeringens verktyg mycket begränsade det enda som finns där är egentligen bara att avskaffa momsen på livsmedel eller drastiskt sänka den till kanske 0,25 procent vilket skulle nästan innebära en avskaffning av matmomsen.

Men vår regering är nöjd med utvecklingen eftersom Fredrik Reinfeldt i EU har motsatt sig alla förslag till åtgärder för att komma till rätta med dessa kriser han vill låta marknaden lösa dessa. Det verkar som att han har lite svårt att förstå att marknaden inte vill lösa dessa problem eftersom marknaden tjänar grova pengar på energi och livsmedelsspekulation.

För 15-20 år sedan så spekulerades det i valuta hej vilt vilket ledde till att vi ett kort tag hade en ränta i Sverige på 500 procent, i dag är det samma spekulanter eller i alla fall samma andas barn som spekulerar i livsmedel och energi vilket kan ge precis lika allvarliga konsekvenser.

Det enda som egentligen skiljer mot den förra riktigt stora krisen är ju ämnet för spekulationerna alla andra komponenter finns på plats, en borgerlig regering, en glödhet bostads och fastighetsmarknad, en arbetsmarknad som hackar.

Lägger man till dessa faktorer de försämringar i sjuk och arbetslöshetsförsäkringarna som regeringen genomfört vilka lett till en stor oro hos många människor så är det kanske inte så konstigt att man känner en verklig oro inför framtiden.

Skulle nu vi få se en ökande försäljning av bostäder som det inte finns köpare till så kommer raset när det väl börjar gå fort. Det är speciellt nybildade bostadsrättsföreningar som kommer att få problem i första skedet innan krisen har spridit sig ordentligt.

Så det som nu skulle kunna hjälpa till att bromsa den krisen vore att låta samtliga ombildningar till bostadsrätt vila tills läget klarnat. Detta för att skydda människor från att köpa lägenheter som i värsta fall kan bli värdelösa inom ett par år


Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg