fredag 10 oktober 2008

Hjärnförträngning

Att söka information på Internet kan vara ett alldeles utmärkt alternativ för att snabbt hitta de fakta man söker och ett av de vassaste verktygen är Wikipedia. I alla fall om man söker information för vardagen.

Däremot så är det mycket tveksamt om Wikipedia är rätt ställe för en läkare att söka information på när han inte riktigt är säker på vilken behandling som skall sättas in.

Den läkare som tog råd från Wikipedia i stället för att kontakta kirurgen innan han behandlade avancerad förhudsförträngning på en 5-årig pojke måste lida av allvarlig hjärnförträngning för alla vet att även om Wikipedia är ett bra ställe att söka information på så är informationen inte alltid den korrekta.

Läkaren har nu varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) vilket jag tycker är helt rätt, jag hoppas att varningen är mycket skarp.

Jag kan inte förstå hur läkaren tänkte för som läkare finns det alltid andra läkare med jour att kontakta om man får problem.

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

Aftonbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men ändå? Det är ju ett bra ställe att söka uppslag.

Sen kan man ju gå vidare och verifiera källan.

Inte mycket värre än att fråga en kollega tycker jag. En kollega kan ju ha en bra ide, men man kan ju knappast ordinera en behandling utgående från vad en kollega sagt.

Anonym sa...

Ja, det är media som vinklar som vanligt. Läkaren varnas inte alls för internetsökningen utan därför att han bedövat på fel sätt.
På wiki står det ju naturligtvis ingenting om hur behandlingen eller bedövningen ska gå till http://sv.wikipedia.org/wiki/Förhudsförträngning
Jag tycker att det låter som en bra läkare som går till wiki för info istället för andra mycket omständiga sökvägar.

Anonym sa...

rättelse: "bra läkare" blev lite fel. Jag menar att det är helt ok att använda wiki precis som läkaren själv säger för "att fräscha upp samt uppdatera information".
Om läkaren är bra eller dålig går ju inte att bedöma. Alla kan göra fel, även läkare.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg