måndag 19 maj 2008

Handikapanpassa nu

I en debattartikel på DN debatt idag så aviserar Maria Larsson (kd) Äldre- och folkhälsominister, Åsa Torstensson (c) Infrastrukturminister, Andreas Carlgren (c) Miljöminister, Mats Odell (kd) Kommun- och finansmarknadsminister samt Anders KnapeOrdförande Sveriges kommuner och landsting en skärpt lagstiftning för att få Sveriges kommuner att öka takten när det gäller att bygga bort hinder i den offentliga miljön för handikappade.

Jag finner det märkligt att det över huvudtaget skall behövas ett sådant hot att handikappanpassa den offentliga miljön borde vara en självklarhet för alla. Jag kan förstå att i redan befintliga miljöer kan det vara svårt men många åtgärder är enkla som nerfasade trottoarkanter vid övergångsställen, dörr öppnare på dörrar till offentliga lokaler byggande av rullstolsramper. Det är bara några exempel på vad som snabbt kan förbättras i den offentliga miljön bara dom lokala politikerna vill.

När det gäller nyproducerade miljöer både utom som inom hus så skall det vara med redan från början att det handikappanpassas och det skall gälla alla offentliga miljöer även de privatägda.

Låt mig bara ta ett litet exempel i ett stort köpcentrum kan det finnas toaletter lite varstans ganska lät att hitta under förutsättning att man inte är handikappad och behöver en handikappanpassad toalett då får man leta och ofta ta sig till den mest välgömda toalettanläggningen i köpcentrumet, oftast belägen en trappa upp i totalt motsatt ände av våningsplanet som hissen finns.

Varför inte bygga alla toaletter så att dom är handikappanpassade det tjänar ju alla på. Och jag kan nästan garantera att det köpcentrum som blir först med den åtgärden kommer att få tillbaka sin investering mångdubbelt eftersom det verkligen drar folk.

Det är ju så att en handikappanpassad offentlig miljö är bra för alla det blir betydligt lättare att röra sig i den miljön inte bara för handikappade utan även för småbarnsföräldrar med barnvagn vilka automatisk får bättre framkomlighet av en handikappanpassning.

Att det tar tid beror väl på att de handikappade är en relativt liten och svag grupp som inte orkar gå ut och protestera och som därför inte behöver tas speciell hänsyn till av de politiker som bara tänker på att bli återvalda vid nästa val.

Så alla lokalpolitiker sätt nu i gång och gör era kommuner tillgängliga överallt i det offentliga rummet för handikappade

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg