måndag 19 maj 2008

Rättsäkerheten hotad

Rättssäkerheten i Sverige är allvarligt hotad på grund av den ekonomiska kris som åklagarmyndigheten har. Idag så går åklagarmyndigheten på knä hur skall det då bli om ytterligare 40 åklagare försvinner, det är inte färre åklagare vi behöver utan troligtvis minst 40 till i stället.

Hur mycket den akuta krisen uppgår till vet jag inte men det kan inte röra sig om kanske mer än vad som önskas i ökat ramanslag det vill säga 59 miljoner kronor som akut måste skjutas till, något som jag hoppas att regeringen gör redan på torsdag genom att ta ur de pengar som finns för oförutsedda utgifter, ja så vida nu inte Anders Borg tycker det är viktigare att sänka skatten, än att värna rättssäkerheten. Sen bör även ramanslaget höjas om inte satsningen på polisen också skall bli en flopp

Redan nu så är det så att åklagarna bara hinner med de mest akuta målen, grova våldsbrott och ungdomsbrott, för övrig brottslig verksamhet blir det nu mer eller mindre en frisläng bara man är vuxen och ägnar sig åt sådana brott som inte ger häktning så är det stor chans att man klarar sig från en rättegång.

Risken finns att med den arbetsbelastning som åklagarna har idag så kommer åklagarna att söka efter minsta lilla möjlighet att lägga ner förundersökningen även om ett mera ordentligt arbete skulle leda fram till fällande dom.

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg