Fastighetsägarna Stockholm presenterar nu en rapport som visar att på östermalm så lägger hushållen en mindre summa av sin inkomst på hyran räknat i procent. Skillnaden i hyror mellan östermalm och Tensta är så liten vilket är förklaringen.
Detta använder dom som grund för att säga att bruksvärdessystemet inte fungerar i den meningen att alla skall ha möjlighet att bo överallt. Det kanske är en av förklaringarna men jag tror att det kan finnas flera förklaringar som inte syns i den här rapporten.
Det är ju också så att i förorter som Tensta och skärholmen så är merparten av fatigheterna ägda av allmännyttan medan fastigheterna på östermalm är ägda av privata värdar till största delen.
Jag kan inte säga att det är så men jag anar att det är betydligt lättare att få en hyreslägenhet på östermalm av en privat fastighetsägare om man heter von Pluring i efternamn än om man heter Adlabas, som sagt jag kan inte säga att det är så men det kanske också är något man bör titta på innan man dömer ut bruksvärdessystemet helt.
Sen kan jag väl kanske hålla med om att en lägenhet i ett mycket attraktivt läge kanske borde kosta mer än en i förorten. Men då kommer nästa problem om vi höjer hyrorna till marknadsnivå i de mest attraktiva områdena så kommer inte dessa områden att vara särskilt attraktiva länge till utan nya områden med lägre hyra blir då attraktiva skall vi då höja hyrorna där också. Till slut så har ju då alla områden förr eller senare varit attraktiva och fått höjd hyra.
Skall vi då ta ett nytt varv med hyreshöjningar så att höjningskarusellen snurrar på allt fortare
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg
5 kommentarer:
Det fina med marknadspriser är dock att det handlar om en "förhandling" mellan hyresgäster och hyresvärd. Dvs, att hyran skulle bli högre generellt som du skriver har jag väldigt svårt att tro.
ang. föregående kommentar. bostadsmarknaden i stockholm är knappast att betrakta som en fri marknad där priset bestäms genom utbud och efterfrågan. rimligt att även se över möjligheter att bygga samt byråkrati och ägandelagstiftning.
Så snart politiker lägger näsan i blöt och försöker "reglera" sk "orättvisor" blir det genast pannkaka av alltihop. Sen är ju alltid nomenklaturen, i Sveriges fall sosse-adeln, snabba på att själva utnyttja varje system..
Dags att acceptera världen som den är istället?!
Till "Fredrik" vill jag säga att en förhandling som du beskriver den förutsätter att de är två jämnstarka parter. Tror du att så kommer att ske i Fastighetsägarnas drömscenario?
Jag ifrågasätter inte Fastighetsägarnas fakta (att hyresgästerna i nordvästförorterna betalar 32 procent av sin disponibla inkomst i hyra, mot 18 procent på Östermalm).
Men vad ääär det för bisarr slutsats de tillåts komma med ur detta? Att det är bruksvärdessystemets fel?!
Herregud.
Man kunde säga: "jämna ut inkomsterna". Man kunde säga: "inom bruksvärdessystemet, betala hyra proportionellt mot din inkomst".
Det vore kanske inte praktiskt möjligt. Men det är i alla fall den rimliga angreppssättet - givet förstås att Fastighetsägarna vill lösa det problem man presenterar, och inte bara tar till skenargument...
Obs att jag inte överhuvudtaget diskuterar bostadspolitik, utan vilken otroligt låg nivå som numera tillåts i den offentliga debatten.
En nybörjarkurs i argumentationsanalys - det är allt som skulle krävts för DN:s redaktion.
Skicka en kommentar