fredag 30 maj 2008

USAs utrikespolitik

DN konstaterar i sin ledare idag att amerikansk utrikespolitik har alla chanser att förändras till det bättre. Det är ju en självklarhet för sämre än vad det är idag går nog inte att få till det.

Fast förhoppningarna om att nästa president i USA skall radikalt ändra på någonting lär nog bli just bara förhoppningar. McCain lär nog fortsätta med samma politik i grunden som Bush har gjort fast kanske i en lightversion som i alla fall låter bättre men i praktiken är samma sak. Krigsrisken blir kanske något mindre då men inte mycket för vad betyder att använda våld bara som en sista utväg.

Demokraterna kandidat som troligtvis blir Barak Obama kommer med största sannolikhet även han att föra en politik som i första hand gynnar amerikanska intressen. Där finns också en risk för att den protektionism som skymtat fram då och då under den demokratiska primärvalet kommer att märkas i utrikespolitiken med nya problem för världen att brottas med.

Att USA nu via utrikesminister Condoleezza Rice nu talar om att misstag har begåtts i Irak och att hela det internationella samfundet behövs för att bygga upp Irak igen är ju lite sensationellt. Samtidigt är det fullt förståligt för den nuvarande bushadministrationen vill nog så gott det går kratta gången åt McCain inför den stora valet, och att ha fått med sig världssamfundet i återuppbyggandet av Irak skulle ta udden ur Irakfrågan i det amerikanska presidentvalet.

Så det vi har bevittnat är nog tyvärr mestadels amerikansk inrikespolitik förklädd till en konferens om Irak.

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg