söndag 8 juni 2008

Alla folkmord lika illa

Riksdagen skall på onsdag ta ställning till 4 motioner om Sverige skall erkänna det turkiska folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915, och det är väl självklart att vi skall erkänna det folkmordet. Men vi får heller inte glömma att dagens Turkiet inte är samma turkvälde som utförde detta folkmord.

Det som är skrämmande är egentligen att vi över huvud taget måste debattera om vi skall erkänna ett folkmord eller inte. Men det är ju så att tyvärr så finns en lång tradition av förnekande av folkmord i Sverige. Jag väntar fortfarande på att få höra en svensk politiker partifärg oväsentligt som står upp och fördömer och offentligt erkänner de folkmord som herrar, Stalin, Mao och Pol Pot gjorde sig skyldiga till. Den dagern är nog lång väntan på.

Och att få ett erkännande av dessa folkmord från vänsterkanten ja det är nog bara en vacker dröm.

Alla folkmord är lika hemska oavsett vem som utfört dom och dom skal alla erkännas och fördömas. Jag ser där absolut ingen skillnad på exempelvis Hitlers folkmord på judarna eller Pol Pots dödande av den egna befolkningen

2 kommentarer:

S.A.I. Steve Lando sa...

håller helt med. Hela saken är egentligen lite underlig, rent principiellt. Vad skall riksdagen hålla på o 'erkänna' olika historiska fakta för?

Geoffrey Goines sa...

Håller absolut med, men vill bara dela med mig "anedokten" att jag varit och lyssnat på rwandier som diskuterat om händelserna i landet 1994 skulle kallas folkmord då definitionen för just "folkmord" inte riktigt räcker till (hutu och tutsi ska betraktas som två olika kaster).

(Ska väl tilläggas att jag hörde både hutuer och tutsier argumenter mot att kalla det för folkmord)

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg