måndag 30 juni 2008

Ebay dömt till skadestånd

En domstol i Frankrike har dömt den amerikanska e-handelsjätten Ebay att betala 38,6 miljoner euro, cirka 360 miljoner kronor, till den franska lyxvarutillverkaren LVMH, som står för Moet Hennessy Louis Vuitton.

Domstolen hävdar att Ebay inte gjort tillräckligt för att förhindra försäljning av piratkopierade varor. Vad jag förstår så Har Ebay ett system igång för att spåra upp misstänkta varor och försäljare samt så fort som det upptäcks tas piratkopierade varor bort.

Men hur visa att en vara är piratkopierad när det bara finns en bild och en beskrivning av varan. Står det att det är en kopia så är det enkelt men om det inte gör det. Hur skall man då utifrån en bild kunna konstatera att varan är en kopia.

Domen är kanske riktig men samtidigt så anar jag en viss form av Fransk protektionism i domen.

Jag tycker det är fel med piratkopierade varor inte tal om den saken, fast det kanske vore bättre att föröka få tag på de som utför kopieringen i stället och rikta sina insatser däråt.

Att Ebay har blivit döma nu känns lite som om någon skjutit budbäraren för de dåliga nyheter han kom med.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Man ser lätt på priset om det är en kopia. Samt att en seriös försäljare (som jag) har alltid kvitto som man skickar med och skriver att man kan skicka bild på om man är tveksam.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg