onsdag 4 juni 2008

Fria fackföreningar

Att LOs kongress nu har tagit beslut som skickar strömmar av oro i samtliga politiska partier och eventuella blockbildningar är bra. Och att Los ledning grovt missbedömt medlemmarnas vilja kan väl kongressen vara ett klart bevis för där ledningen gång efter annan fått se kongressen ta ett beslut som inte ledningen velat ha.

Denna kongress visar upp att vi i framtiden kanske kan få se ett nytt vitalare LO som tar sina medlemmars vardag och problem på allvar. Jag hoppas på den utvecklingen det skulle fackföreningsrörelsen må bra av, i stället för att bara vara lydiga nickedockor som säger det Socialdemokraternas partistyrelse vill höra.

Vi skall ha starka fackföreningar i Sverige det mår arbetsmarknaden bra av. Men ännu viktigare är att vi har helt politiskt obundna fackföreningar som enbar agerar och kommer med krav som syftar till att göra det bättre för just deras medlemmar.

Om inte det rödgröna blocket kan acceptera en självständigt tänkande fackföreningsrörelse så kommer de att få svårt att vinna nästa val, och valet därefter också. Människor vill tänka själva

1 kommentar:

BengtOB sa...

Fritt tänkande människor är en stor tillgång både inom facket och i det politiska livet. I det cementerade politiska landskapet Sverige har fritänkandet gått i stå med få undantag. Jag tänker på Sören Wibe som rakryggat klev av det parti (S) som inte längre lyssnade på honom. Inom centern finns 7 riksdagsledamöter som tänkt fritt och krävt folkomröstning om det "nya" Lisabonfördraget. Även de effektivt tystade av det parti de jobbar för. Söre Wibe har, liksom jag själv, anslutit till Junilistan där vi tillåts tänka fritt och kan föra en verklig debatt. Både Junilistan och verklt fria fackföreningsrörelser behövs för att vitalisera debatten i Sverige där EU-frågor sedan länge varit praktiskt taget tabubelaggda.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg