onsdag 4 juni 2008

USA går till val

Nu när primärvalen är över i USA så borde det inte egentligen vara några tvivel alls om vilka som skall vara de 2 huvudkandidaterna till presidentposten. Det är väl mer eller mindre klart att det blir demokraten Obama och republikanen McCain som gör upp om presidentämbetet i höstens val.

Hillary Clinton har gratulerat Obama men inte till att ha blivit kandidat utan till att han varit med i en "extraordinär primärvalstävling” alltså gratulerade hon honom för att ha varit med och kämpat inget annat. Att det inte skulle bli Obama som blir demokraternas presidentkandidat vore märkligt, men nu pratar vi om amerikansk politik och där kan nästan vad som helst hända, fram till konventet så är det ju osäkert.

McCain har i alla fall redan nu börjat sin presidentvalskampanj med att attackera Obama och Obama har svarat med samma mynt. Fram till valet den 4e november så kommer förmodligen argument, beskyllningar och allmän smutskastning vara en del av den amerikanska kampanjen.

Denna kampanj kommer att bli mycket , mycket intressant att följa för på något sätt så känns det så enormt osäkert om vem som kommer att vinna att det lika gärna kunde vara ett lotteri.

Jag tror att ett demokratiskt alternativ med Obama som president och Clinton som vicepresident blir mycket svårslaget för McCain. Medan ett scenario där Clinton fortsätter att kampanjs ända in till konventet och där ta en strid om kandidaturen kommer att ge McCain en jordskredsseger.

Här från vår horisont när vi tittar på amerikanska valet så hamnar fokus på Irak och andra för oss viktiga frågor. Visst irakfrågan är viktig för medelamerikanen men finns många andra frågor som för människors vardag i USA är viktigare vård, skola, arbeten samt finanskrisen som nog kan få precis lika stor kraft i presidentvalet som Irakfrågan.

Hittills har jag saknat några som helt kommentarer från kandidaterna till presidentposten om den amerikanska bolånekrisen, där finns något som kan bli en riktigt het amerikansk valfråga, för det är viktigare för amerikanen att ha möjlighet att kunna bo kvar i sina hem, än att demokrati införs i Irak

Dagens Nyheter här, här, här, här och här

Svenska Dagbladet här, här och här

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg