måndag 2 juni 2008

Livstid skall vara livstid

I dag avgörs det om Mattias Flink skall få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt sådant. Jag tycker inte han skall få en sådan omvandling. Hans advokat anser att han förtjänar att bli släppt eftersom han har drömmar om livet, det hade hans offer också.

Jag är inte ute efter hämnd på något sätt men det skall inte vara möjligt att gå hem hämta ett vapen återvända och sen skjuta ihjäl 7 människor och sen några år senare tro att allt skall vara glömt.

Mattias Flink säger i en intervju med aftonbladet att ingen skall få se honom med ett vapen igen och där har han rätt, Han skall inte ha möjlighet att hantera ett vapen igen. Att hävda till sin fördel att han inte druckit alkohol på 14 år är nästan löjligt eftersom han de senaste 14 åren suttit i fängelse och det ingår i att sitta i fängelse att man inte har tillgång till alkohol. Han ser det som en moralisk skyldighet att inte dricka alkohol något mera, om han kommer ut så kommer nog den skyldigheten snabbt att blekna bort är jag rädd.

Mattias Flink har idag inför Örebro tingsrätt sagt att han aldrig kommer att söka ett vanligt jobb. Varför då att söka sig ett arbete är väl någonting som alla människor gör ja i alla fall alla laglydiga människor, jag tror att han där försade sig.

Jag har nu skrivit om Mattias Flink men i princip så gäller följande för alla livstidsdömda.

Livstid skall vara livstid allt annat är löjligt det gör att straffet blir urvattnat och ett hån mot anhöriga till offren, men även till offren även om de i fall med livstidsdomar inte finns kvar i livet och får höra hånet, förövaren har ju fått livstidsstraff för att han mördat sitt offer.

Dagens nyheter skriver här och här

Svenska Dagbladet här, här, här och här

Aftonbladet Här, här, här, här och här

10 kommentarer:

Anonym sa...

De som lider mest av att ha kvar sitt hat och sin bitterhet är de anhöriga själva. Det bästa vore att ge dem mer hjälp, support, terapi etc. Men att stå fast vid att Flink ska sitta inne livet ut, det är meningslöst och hjälper vare sig de anhöriga, Flink eller samhället.

"Vengeance is a lazy form of grief"

Anonym sa...

Håller med om att livstid skall vara livstid.

Att flink får sitta inne livet ut är nog det ENDA bekräftelse samhället kan ge de anhöriga att man tar deras lidande på allvar.

Deras sorg kommer vara livet ut.

Samhället skulle må bättre av
1. Billigare kriminalvård
2. Att man outsorca en del av kriminalvården till ngt låglöneland
för att på så sätt göra slutförvaring mer ekonomiskt.
3. Minska biståndet och lägg mer resurser till kriminalvården.
4. Ta bort alla straffrabatter

Att som det är nu att ge kriminella så lite straff som möjligt och att låta oss laglydiga medborgare få betala detta genom mer otrygghet i ett alltmer laglöst och kriminellt samhälle.

Nej lås in kriminella längre och låt det kosta.

Anonym sa...

Han skall sitta livet ut. Inget snack om saken, han släckte trots allt 7 människors liv.

Anonym sa...

Första kommentaren är lite av ett frågetecken..

Varför skulle straffet på något sätt vara avsett att hjälpa Flink? Det är väl mer en konsekvens av hans handlande?

Alla i Sverige kan gå till en psykolog och få hjälp om man mår psykikt dåligt, oavsett orsak.

Och jo, det kan visst hjälpa anhöriga att Flink sitter på livstid. Titta bara på hur folk reagerar i Åmsele nu när Valjakala ska släppas.

Jag tycker, livstid ska vara livstid.
Han begick 7 mord och borde teoretiskt ha 7 livstidsdomar. Istället för att få rabatt för varje mord.

Sauo

Anonym sa...

Hahahahaha! han är sån förlorare ändå! Läste att han drömmer om ett liv i fred där han inte vill bli påmind om det som hänt.... skulle kunna skratta i minuter..

Enda sättet att uppnå det är nog att inte bli hatad. För han kommer nog inte få det han drömmer om ifall han skulle släppas.

Rättsystemet är väl som det är, men en sak det inte kan göra är att skydda Flink från just hat. Det är som att försöka skydda jorden från solen sen när den sväller upp om 4.5 miljarder år...Men det hindrar väl inte från att försöka..

Anonym sa...

Att skriva "några år" som du gör är inte särskilt snäll argumentation eftersom det kommer att dröja ett antal år till, utöver de 14 som gått nu, innan han kommer ut, eventuellt upp till 24 år om jag förstod det rätt. 24 år är en tredjedel av hans liv ungefär och är knappast ett kort straff eller "några år"...

LasseB sa...

j.nmen 24 år är trota allt ändock inte livstid eller hur

Anonym sa...

Om man resonerar som Lasse så är väl dödsstraff det ända rätta.
Vidare så stämmer det inte helt att vem som helst kan få vård av psykolog, de senare åren har vi sett några exempel på det. Ett av de exemplen mördade Anna Lindh...
Är hämd verkligen det bästa för de anhöriga? Håller med om att de också borde ges mer vård men att förstöra en annan människas liv kommer aldrig återuppliva de döda.

Anonym sa...

Varför inte dödsstraff? Jag vill inte betala skatt för nån Flink som ska ha mat.

Vad är det för fel med dödsstraff? Det finns nog minst lika bra för och emot argument, handlar mest om vilket parti man tar.

Själv tycker jag att dem som har fått stå ut med dessa kriminella är viktigare än dem kriminella på alla punkter. Det står jag för också.

Anonym sa...

Hade vi haft dödsstraff hade det som händer nu inte behövt hända, tänk dem anhöriga som säkert vill glömma det så mycket som det går.

Hade han fått dödsstraff hade en punkt satts i historien. Det återupplivar inte dem döda men det sätter ändå en punkt och de anhöriga hade kunnat gå vidare så långt det går med vetskapen att det som förstörde deras liv inte finns kvar.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg