måndag 2 juni 2008

Sjukförsäkringen dör

En handläggare på Försäkringskassan skriver idag anonymt på aftonbladet debatt om försämringarna i sjukförsäkringen. Artikeln får mig att reagera starkt på många sätt.

Först att den skrivs anonymt det tyder på att författaren är rädd för repressalier, och i det här fallet måste det vara repressalier från arbetsgivaren som är rädslan. Men försäkringskassan är ju staten har det gått så långt att anställda i staten är rädda för repressalier om de deltar i den offentliga debatten om politiska beslut. Någonting som är en rättighet för alla människor. Demokratin gungar betänkligt där.

Sen det här förslaget till nya regler i sjukförsäkringen med olika gallringspunkter är ju något så vansinnigt att det är skrämmande, efter 180 dagar skall det prövas om den sjuke kan klara ett annat arbete på arbetsmarknaden, och klarar man den gallringen så kommer nästa efter 364 dagar då ersättningen försvinner. I undantagsfall kan den tiden utsträckas lite längre.

Men med tanke på hur försäkringskassan agerat hittills mot sjuka där folk uppmanats att ligga ner och arbeta så är det väl ganska klart att de allra flesta kommer att förlora sin sjukförsäkring efter 180 dagar.

Om någon har blivit allvarligt sjuk så införs det nu en gräns politiskt för hur lång tid läkningsprocessen får ta. Jag bli helt fascinerad över att politikerna besitter en sådan kompetens speciellt som inte ens läkare säkert kan säga hur lång tid en läkeprocess tar.

Är det inte läkarna som bäst kan bedöma hälsotillståndet.

Många som råkar ut för exempelvis allvarliga bilolyckor med lång sjukhusvistelse som följd kommer att se sig utsparkade från sjukförsäkringen och i förlängningen även från sina arbeten.

Det är helt horribla försämringar som nu skall genomföras.

Det är näst intill omöjligt att hinna med att rehabilitera en sjuk människa på 6 månader, eftersom det under den tiden skall hinnas med både grundläggande läkeprocess, planering av rehabilitering samt genomföra och helst hinna slutföra rehabilitering, bara på 6 månader. Det kräva nästan mirakel för at det skall fungera och är det någon som tror att det kommer att fungera så är den personen bra blåögd

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ingen som räknar med att någon ska hinna bli frisk, det är inte det primära. Det primära är att det ska sparas pengar som kan överföras till de bemedlades skara. Om en borgare måste gå över lik för att tjäna en tusenlapp så måste det ju finnas någon som kan putsa bort blodet från hans stövlar för en billig peng.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg