söndag 29 juni 2008

Skenäktenskap ökar

Tydligen så är det så att Sverige är ett populärt land att ingå skenäktenskap i, detta beroende på att det är så pass enkelt att få ut alla papper som behövs i Sverige.

Denna form av verksamhet är oftast något som sker utan att någon i Sverige bosatt är närvarande, exempelvis en indisk man som ingår skenäktenskap med en belgisk kvinna. Sen efter ingått skenäktenskap så kan mannen mycket lätt söka uppehållstillstånd i vilket EU land som helst.

Detta kryphål har naturligtvis uppmärksammats av de kriminella som organiserar flyktingsmuggling, även om verksamheten kanske inte ännu vuxit sig enorm så är den växande.

Att Sverige är ett av de kriminellas favorit länder för sådan här verksamhet är inte förvånande eftersom vi i Sverige har en viss tendens till att vägra inse att vi är ett transitland för kriminell verksamhet i Europa och världen

Att det har blivit på det sättet att många kriminella nätverk väljer att utgå från Sverige kan förklaras med de i internationellt perspektiv mesiga straff som våra domstolar delar ut.

Saker som i andra länder ger mint 20 års fängelse kan i Sverige ge kanske 3-4 år bland annat vis narkotikabrottslighet. Sen får vi ju inte glömma att för kriminella från andra länder så kan ett svenskt fängelse framstå som rena lyxhotellet.

Svenska Dagbladet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom jag känner ganska många som genomgått sådana här äktenskap kan jag berätta hur det egentligen är:

Mannen (som det oftast är) från ett (oftast asiatiskt) land gifter sig med en kvinna, som oftast är från samma land som honom, men hon är svensk medborgare.

Hon tar ca 50,000-250,000 per äktenskap.

Problemet är inte så mycket att svenska papper är lätta att få fram - problemet är oftast att man på Migrationsverket inte kollar upp kvinnan ordentligt. Det ÄR enkelt för migrationsverket att kontrollera detta, och de SKA egentligen göra det också under den såkallade invervjuprocessen. Trots detta så görs det inte.

Om Migrationsverket kunde kontrollera detta bättre, genom att se att samma person gift sig med fyra utlänningar (det har hänt) inom loppet av tre år, så borde de ju rimligtvis förstå att något är i faggorna. Problemet ligger med andra ord hos Migrationsverket som inte gör sitt jobb.

Det FINNS redan fungerande lagar, regler och metodik för att förhindra detta. Och lättast gör man det genom att lätta på reglerna för giftermål/anhöriginvandring för de som inte varit gifta med en person från 3:e land tidigare, och samtidigt höja kraven för de som VARIT det.

På så sätt frigör man resurser och låter de enkla och korrekta fallen gå igenom, som den ändå skulle ha gjort, samtidigt som man kan koncentrera sig och lägga mer tid på dessa "svårare fall" och då kanske till och med få fast folk som begår dessa trafficingbrott.

Sen är det också så att de män som köper dessa äktenskap gör det i de allra flesta fall för att kunna arbeta här. Det är VÄLDIGT sällsynt att det är kriminella som gör det, trots att man gärna vill tro det.

Oftast rör det sig om personer som är fattiga och sätter sig i skuld till personen här i Sverige, och sedan får arbeta av det. Men VÄLDIGT många som gör detta har redan jobb när de kommer hit, vilket också är en av anledningarna till varför dessa procedurer går fort.

Dessa personer - som köper dessa äktenskap - behöver all hjälp de kan få. En angivningsprocedur vore på sin plats, där de utan att frukta att bli utslängda skall kunna ange den/de personer som sålt äktenskapet åt dem.

LasseB sa...

Vill bara klargöra att jag inte menade att de som köper skenäktenskap är kriminella utan de som står för arangemanet är de kriminella

Anonym sa...

för detta s.k. skenäktenskap I vår fam. har vi också blivit utsatta. Kvinna från Sverige man från Asien. När vi berättar om skenäktenskapet blir vi betraktade som främlingsfeientliga av högsta klass lagen håller med dessa människor.

Anonym sa...

Kender et par stykker som kommer fra Sydamerika, og er her i 6-12 måneder illegalt og så siden finder en at gifte sig med, men kun får pengenes skyld. De rejser så tilbage for at få visum m.m. At blive gift i Sverige som udländing er ikke noget problem! Selvom man opgiver forkerte födselsdatoer og hvornår man er kommet ind i landet. Der er ikke nogen som helst som undersöger noget!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg