söndag 29 juni 2008

Fria ordets begravning

Syndikalist facket får väl sägas ha vunnit överpressfriheten nu när den bensinmack i Piteå där de för en av sina medlemmar hotat med blockad om inte den anställde slapp arbeta med porrtidningar. Att bensin macken sålde sådana tidningar visste den anställde om när han tog arbetet och kunde ha valt att välja ett arbete där han slapp befatta sig med det.

Att ägaren av bensinmacken nu helt slutar med dylika tidningar förstår jag. Den lilla försäljning som det innebär är inte värt att riskera att få sin bensinmack nerbränd för av någon av de mera extrema grupper som delar syndikalisternas åsikter.

Det som jag ser som allvarligt i det här är att syndikalistfacket bestämde vilken tidning som den anställde skulle sälja. Denna gång var det en porrtidning men tänk om det är någon annan tidning nästa gång som de sätter i blockad. Vad säger vi om dom skulle få för sig att sätta exempelvis Svenska Dagbladet i blockad eftersom de inte tycker om den tidningens innehåll och åsikter.

Detta är allvarliga frågor som sträcker sig långt vidare, det handlar inte bara om att sälja porrtidningar, det handlar om att syndikalisterna velat styra det tryckta ordet.

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

Dagen

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror du har missuppfattat pressfriheten ordentligt.

Pressfriheten tvingar varesig företag eller individer att sälja din tidning i sin butik. Den skyddar dig som vill producera och ge ut tidningar.

Om ingen vill sälja din tidning så får du sälja den själv. Det hjälper inte pressfriheten dig med.

LasseB sa...

Fredde där har du rätt att pressfriheten inte tvingar någon att sälja en tidning, det är helt upp till ägaren av försäljningstället att bestämma vilka tidningar som skall säljas där.

Men när man börjar protestera mot en tidnings innehåll som syndikalisterna gjort då är det dags att börja tänka efter lite.

Vem skall bestämma vilka tidningar som skall ges ut och säljas, skall enbart tidningar som är politiskt korrekta säljas.

Anonym sa...

Allvarligt talat, är det inte dags nu att lägga ner det tröttsamma försvaret av porrblaskor som "tryckfrihet" och det fria ordet? Jag vill att min morsa ska kunna gå in på en mack eller vanlig affär utan att få pattar upptryckta i ansiktet hela tiden. Bara för att jag gillar tjejer (och deras kroppar) betyder väl inte det att alla världens kvinnor måste stå ut med nakenbilder överallt? Jäkla dravel. Fler borde ta efter och sluta sälja de här tidningarna. Varför säljs inte gaytidningar lika öppet och lika frekvent? Det finns säkert en marknad. Nähä, var det jobbigt med nakna manskroppar..ojdå. Nej ta bort skiten NU, det är fan 2008 och på tiden att alla kvinnor slipper den här smörjan på "allmän plats" där de är tvungna att vistas/arbeta.

Anonym sa...

Berra kanske vill vi ska plocka ner tavlor och statyer på nakna människor med. Nakna kroppar är ju så hemskt att behöva titta på. Länge leve puritanismen?

Anonym sa...

Säljs porren överhuvudtaget så öppet? På de mackar jag besöker, och även Pressbyrån, så brukar de har sådana där "insynsskydd" på tidningsstället så att bara precis namnet på tidningen syns. Är det måhända vinterkränksjukan som härjar?

Anonym sa...

Berra har du någonsin besökt en affär eller mack? Jag tror knappast det eftersom du verkar tro att affären är skyltad med porr. Porrtidningarna trycks sällan upp i någons ansikte. Som regel ligger de högst upp i tidningshyllan och oftast bakom en skärm som täcker i princip hela tidningens framsida. För att se dessa bilder måste man sträcka sig och ta fram tidningen i fråga. Har svårt att se hur man skulle utsättas för detta ofrivilligt...

LasseB sa...

Berra på vilket sätt är det tröttsamt att försvara det fria ordet och pressfriheten.

Om vi börjar förbjuda exempelvis porrtidningarna så vad blir det vi föbjuder nästa gång.

Anonym sa...

Det här är ju ta mej faan inte klokt. Ska en säljare säga att den inte vill sälja porr och dessutom få rätt i det med. DET var upp till personen i fråga att t6a anställning på dessa villkor att sälja poor det måste väl individen varit med på då den tog anställningen.
Vad händer sedan då för företagarna ska anställda säga ...NEJ vi vill inte sälja dam trosor för att dom är för sexiga eller ska dom anställda säga NEJ vi vill inte jobba om du ska göra reklam på toppar till kvinnor eller kalsonger på män.

Som jag sa det är ju faan inte klokt vart är företagaren på väg har den inget att säga till om.

Hade det varit mitt företag så hade jag sparkat vederbörande anställd med omelebar verkan för arbetsvägran.

Anonym sa...

LasseB> problemet är att du argumenterar mot något som inte är sant. Det är ingen som har förbjudit något. Det är en näringsidkare som har tagit bort en tidning ur sitt sortiment, och det står honom fritt.. av vilken anledning som helst. Om ägaren av OK/Q8 vill sluta sälja SvD så är det upp till honom det också. Det är upp till SvD att göra en tidning som någon vill sälja.

Anonym sa...

Jag skulle vilja bjuda berra på en resa til amsterdam, haha
Då får du lite perspektiv på grejjerna.
Annars är nog mitt tips till dig att du behöver inte gå in i porrbutiken utan för din port, det är helt frivilligt. Men om du vill det behöver du absolut inte skämmas, sex är inte tabu i sverige år 2008!

Anonym sa...

LasseB:
"den anställde" "kunde ha valt att välja ett arbete där han slapp befatta sig med det."
Det är en vanlig fördom att arbetslösa kan anställa sig själv och därmed undkomma arbetslöshet. Som om arbetslöshet är ett fritt val man själv väljer.

"syndikalistfacket bestämde vilken tidning som den anställde skulle sälja" " Vad säger vi om dom skulle få för sig att sätta exempelvis Svenska Dagbladet i blockad eftersom de inte tycker om den tidningens innehåll och åsikter."
Att vägra sälja en tidning beroende på dess innehåll är ju en frihet som ägaren av affären redan har. Han eller hon väljer ju själv vilka tidningar som ska säljas. Jag kan gå till affären och vilja köpa en viss tidning. Ägaren av affären kan vägra sälja den. Affärsägaren tycker kanske inte om tidningen Flamman's innehåll och åsikter och vägrar därför att sälja den.

"Men när man börjar protestera mot en tidnings innehåll som syndikalisterna gjort då är det dags att börja tänka efter lite."
Att en mackägare protesterar mot innehållet i t ex Flamman m fl. genom att inte sälja tidningarna är inget som du anser hotar det "tryckta ordet" eller utgör det "fria ordets begravning". Dubbelmoral?

"Vem skall bestämma vilka tidningar som skall ges ut och säljas"
Du ser inga problem med att affärsägaren bestämmer vilka tidningar som ska säljas. Att trycka en tidning eller starta ett TV-bolag förutsätter pengar. Så redan där finns det en inskränkning eller begränsning i friheten för vem eller vilka som kan ge ut tidningar.

/Thomas F.

Anonym sa...

Problemet är ju att så många verkar tycka att porr är helt normalt. Jag gissar att samma personer skulle tycka det var konstigt om någon inte vill sälja barnporr. Det finns ju uppenbarligen både köpare och säljare för den marknaden också. Allt som folk vill köpa och sälja är ok!
ELLER?
NOT!
Ni får bara ont i era söta tår när någon trampar på dem. Ge upp och börja tänka!

LasseB sa...

Till Thomas F om någon skulle plocka bort Flamman från försäljning beroende på dess innehåll så vore det också fel.

Att en affärsägare väljer att inte sälja en tidning beror ofta på att det är en fråga om vilka tidningar som hans kunder vill köpa. Så vill du kunna köpa flamman i din butik så tycker jag du skall tala om det för ägaren så han vet om att det är det hans kunder vill ha.

Fast egentligen så känns det lite fel samtidigt som många har påpekat att ägaren skall kunna välja tidningar . En bra regel kanske vore att ägaren var tvungen att ha visa tidningar i sitt sortiment beroende på storlek på butiken. Sen att det kan vara onödigt att skicka ut tidningar som ingen vill köpa till butiken är ju en annan sak

Nicklas du har trampat ner i precis den fälla som är så farlig att kliva ner i det är väl ok att förbjuda porren, När vi förbjudit porren vad skall då förbjudas.

Sen så att blanda in barnporr som faktiskt inte någon vettig människa vill befatta sig men är ett argument som i mina öron verkar väldigt konstig. Barnporr är bara ett vidrigt bevis på övergrepp och sådan skall vara och är förbjudna att sälja också med all rätt.

Anonym sa...

Att porren försvann från den här tidningshyllan är ett uttryck för yttrandefrihet, fri marknad och demokrati.

Den anställde ville inte att porr skulle säljas på arbetsplatsen, klagade till arbetsgivaren som till slut "gav med sig".

Arbetsgivaren är fri att göra sig av med den besvärlige anställde ifall han så önskar.

Han är också fri att plocka tillbaka porren i sortimentet när som helst.

Klagar tillräckligt många kunder på att man saknar porren, kommer den kanske tillbaka.

Freedom of speach och marknaden styr. Både konsumenterna och den anställde som har vissa krav för att sälja sina tjänster till arbetsgivaren, sin tid.

Tycker ni det är fel, använd er yttranderätt, åk dit, var konsument, klaga på att de inte har porr, att ni tänker bojkotta butiken och bensinen om porren inte kommer tillbaka. Kanske kommer den tillbaka då.

Anonym sa...

Äsch, jag blir bara förbannad på sådant här trams - skönt att någon annan tar tag i larvet...

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg