söndag 29 juni 2008

Valet i Zimbabwe underkänns

I dag kommer Robert Mugabe att svära presidenteden i Zimbabwe efter att precis som väntat vunnit valet. Regimen i Zimbabwe talar om en jordskredsseger och att valdeltagandet var högt. Detta trots att de observatörer som följt valet talar om ett lågt valdeltagande.

Detta val underkänns naturligtvis av observatörerna eftersom det inte varit fritt och rättvist.

Det är nu hög tid att agera kraftfullt mot Zimbabwe och Robert Mugabe. Att en internationell intervention är nödvändig förstår man eftersom den sydafrikanske biskopen Desmond Tutu i öppna ord efterlyser och uppmanar till en intervention med militära medel i Zimbabwe för att återställa demokratin.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai vill söka en förhandlingslösning med Robert Mugabe om en ny konstitution i Zimbabwe och kan även tänka sig att låta Rober Mugabe vara kvar som någon form av galjonsfigur. En sådan lösning är nog väl menad men så länge som Robert Mugabe finns kvar i någon form av officiell position i Zimbabwe så kommer problemen att kvarstå. Det enda som kan lösa situationen är att Robert Mugabe helt försvinner från den politiska scenen i Zimbabwe och att det därefter hålls ett fritt och rättvist val.

Detta val måste bevakas av en internationell fredsstyrka för att kunna garanteras vara fritt och rättvist.

Dagens nyheter här och här

Svenska dagbladet här och här

Aftonbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg