söndag 8 juni 2008

Vänsterpartiet sviker kulturen

Vänsterpartiet har nu bytt fot och vill tillåta fildelning ja det vill säga dom vill göra upphovsrättsbrott tillåtna så länge det är för privat bruk.

Jag har sagt det förr och kommer att säga det igen tekniken för fildelning är en helt annan sak än upphovsrättsbrott.

Vänsterpartiet har ju alltid sagt sig vilja vara kulturens parti och att dom då nu vill tillåta illegal nedladdning från nätet är definitivt inte i kulturarbetarnas intresse..

Argumenten för denna förändring var nästan skrattretande att en lagstiftning som gör många människor till kriminella gör att lagen måste ändras, jag har aldrig sett upphovsrättsbrott i den lilla skalan som kriminell verksamhet otillåtet ja men kriminellt nej.

Med den argumenteringen så skall vi alltså ändra alla lagar som många människor inte följer.

För att minska den kriminella verksamheten bland Sveriges befolkning med stöd i vänsterpartiets argumentation så skall vi med omedelbar verkan ta bort hastighetsbegränsningarna på våra vägar eftersom det är så få som följer dom. Det skall också inte heller vara förbjudet att slå sin familj eftersom det också är ett väldigt vanligt brott alldeles för vanligt egentligen. Jag kan göra listan jättelång men det skulle bara bli tråkigt jag tror ni förstår min mening i alla fall.

Men bäst så illustreras både debatten och var vänsterpartiet står bäst av följande uttalande

Den nya tekniken undergräver den privata äganderätten, som upphovsrätten är en del av. Det är ju helt underbart, precis vad vi vill på lång sikt, sade Dag Olausson.

Med andra ,ord så är det absolut ingen förändring i deras grundideologi dom håller envist fast vid den misslyckade kommunismen.

Det som är positivt att nämna är att vänsterpartiets kongress faktiskt slog fast att Kuba inte är en demokrati, detta dock först efter en lång debatt. Ja det är svårt för den som inte själv förstår begreppet demokrati att se att Kuba inte är en demokrati.

Dagens Nyheter

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hurra! Äntligen kommer vänsterpartiet in i 2000-talet i fildelningsfrågan. Dina farhågor om kulturarbetare är helt klart överdrivna, det visar alla undersökningar som gjorts inom området. Folk lägger mer pengar på kultur idag, inte mindre. Tekniken tillåter folk att konsumera mer kultur helt enkelt. Visst sker det alltid lite omvälvningar i samband med ny teknik, men det finns inga som helst tecken på att det skulle vara svårare att överleva som författare, musiker, regissör, scenarbetare, eller något annat idag än innan digitaliseringen.

Anonym sa...

Sluta löjla dig Lasse. (v) har insett att fildelning är framtiden, och att den gynnar både samhället och artisten. Välkommen till framtiden, (v)!

Anonym sa...

Tramsjämförelser, har du någon statistik som visar att en majoritet av svenska folket vill legalisera hustrumisshandel eller införa fri fart, och att dessa förteelser inte skadar någon?

Det finns statistik som visar att en majoritet av svenska folket vill legalisera fildelningen, och ett tiotal olika oberoende forksningsrapporter som inte kan finna något som helst stod för att fildelningen skulle skada kulturkreatörer, och deras möjlighet till inkomst, och jag höjer den jämförelsen med statistik om att dom kulturbranscher vars verk fildelas fritt just nu, mycket troligt just tack vare fildelningen, upplever rekordomstättning.

Tack vare fildelningen är intresset och betalningsviljan för kultur större än någonsin förut hos medborgarna, och producerar man något kvalitativt som konsumenterna efterfrågar, så är det enklare än någonsin förut att tjäna pengar på kulturskapande. Det du.

Och för övrigt så är upphovsrätten till för samhället, och inte kulturkreatören, och det är samhället som utformar upphovsrätten, och bestämmer över upphovsmannens huvud vilka rättigheter denne överhuvudtaget ska tilldelas, så det är helt rätt att upphovsrätten skrivs om på detta sättet som V föreslår.

Samhället har bestämt att upphovsmannen inte ska kunna lägga sig i och styra över om dess musik får spelas av en radiostation, att upphovsmannen inte har något med kopiering för privat bruk mellan vänner att göra, och nu vill medborgarna utvidga den rätten.

Det är inget märkligt alls, det är bara för politikerna att lyda order från sin arbetsgivare och skriva om lagen så den återspeglar medborgarnas uppfattning om rätt och fel.

Om inte det sker omedelbart så försvinner medborgarnas acceptans för upphovsrätten som helhet, och för att skydda upphovsrättens existenberättigande, så den kan finnas kvar på något sätt, så måste den omedelbart göras om, det har V nu förstått.

LasseB sa...

Varför används ordet fildelning om upphovsrättsbrott eftersom fildelning är tekniken och den tekniken skall vara fri att använda.

Men bara för att den finns så kan inte teknikens införande innebära att lagarna sätts ur spel.

Anonym sa...

Om jag har köpt en produkt så är den väl min? Och då kan jag ge den till vem jag vill...
Men snart får man väl en stämning från ICA-handlarna om man bjuder grannen att dela söndagssteken också. Det kan ju hävdas att dom förlorar i omsättning på grund av min generositet - eller?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg