tisdag 1 juli 2008

Dra av taxin på skatten

Nu har busstrejken brutit ut med full kraft vilket leder till att väldigt många människor inte kan ta sig till sina arbeten på ett normalt sätt, en del som kan löser det genom att cykla andra genom att gå eller samåka. Sen finns det den lilla grupp som är tvingade att ta en taxi till närmaste spårbundna kollektivtrafik för att kunna komma till sitt arbetet.

Till alla er som måste ta en taxi för att komma till arbetet vill jag säga, spara kvittot på taxiresan. Eftersom denna resa är gjord med det enda färdmedel som står till buds för resa till arbetet så är den som jag ser det avdragsgill i deklarationen som resa till arbetet. Jag hoppas många sparar sina taxikvitton och drar av kostnaden i deklarationen.

Ett av stridsämnena i konflikten är dygnsvilan som kommunal vill ha kvar på 11 timmar i sträck men som enligt uppgift arbetsgivarna vill minska till 9 timmar. Det stridsämnet förstår jag inte ett dugg av för arbetsgivarna kan vilja hur mycket som helst men den kan aldrig komma ner under 11 timmars sammanhängande vila mellan 2 fulla arbetspass, så vida inte arbetsgivarna fått löfte om en ändring av lagen som reglerar arbetstiden för transportsektorn.

Tyvärr kommer strejken att bli långvarig eftersom ingen av parterna är intresserade av att ta kontakt med den andre för att få igång förhandlingar. Att få igång förhandlingar borde ligga i kommunals intresse och skyldighet eftersom det var kommunal och inte arbetsgivarna som sade nej till det senaste medlarbudet.

Denna strejk kommer inte att leda fram till ett bättre avtal för bussförarna utan de kommer att bli precis lika lurade som sjuksköterskorna blev av sitt fackförbund. Det enda som kommer att hända är att kommunal har tömt sina strejkkassor så när det verkligen behövs en strejk så har de ingen möjlighet till det.

En lite elak tanke slog mig tänk om dessa hårda strejker från fackföreningarna inte handlar om löner utan handlar om att passa på nu när det är en borgerlig regering och borgerlig majoritet i många kommuner och landsting. Kanske facket iskallt räknar med en Socialdemokratisk regering vid nästa avtalsrörelse och att de då mycket lättare skall få igenom sina krav. Det skulle ge facken lång tid på sig att åter igen bygga upp sina tömda strejkkassor

Dagens Nyheter här, här och här

Svenska Dagbladet här, här, här, här och här

Aftonbladet här, här, här och här

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har för mig att Kommunal, till skillnad från Vårdförbundet, har väldigt mycket pengar i strejkkassan. Busschaufförer är en väldigt liten del av Kommunal, som är ett väldigt stort fackförbund. Så jag tror att ur den synvinkeln kan Kommunal hålla ut väldigt länge.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg