måndag 7 juli 2008

Integritet på arbetsplatsen

Det blir fler och fler kontroller av de anställda och även av de som skall anställas. Det blir allt vanligare att en arbetsgivare begär att man skall ha med sig ett registerutdrag ur belastningsregistret till anställningsintervjun i oöppnat kuvert. Även drog tester och liknande blir allt mera vanligt.

Ibland så är det befogat med ordentliga kontroller men det verkar nu som om mer eller mindre varje arbetsgivare gör sådana kontroller vis anställning även där sådana kontroller inte är på något sätt befogade.

Även kontroller av de anställda har ökat i takt med att det har blivit möjligt att genomföra, det som är problemet är att många anställdas integritet hotas av onödiga kontroller. Finns många saker som är viktiga att kontrollera kanske men idag s är det så att en anställd kan bli övervakad på sitt arbete oavsett vad den gör eller är.

Vi måste nu få till en ordentlig diskussion om vilka kontroller och vilka intrång i den personliga integriteten som är ok i arbetslivet, finns mycket som en arbetstagare kanske inte vill att arbetsgivaren skall få reda på exempelvis politisk åsikt, religion, sexuell läggning eller familjesituation. När arbetsgivaren frågar eller kontrollerar sådana saker då är det intrång i den privata sfären på ett otillbörligt sätt

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg