måndag 7 juli 2008

Nytt rekord i trams

För några veckor sedan så trodde jag att höjden av petighet var nådd när en trettioårig man blev nekad att köpa lättöl på Willys i Borås eftersom han inte hade någon legitimation.

Nu har det rekordet slagits med råge. Karl-Erik Borg 64 i Gällivare blev nekad att köpa cigaretter eftersom han inte hade sin legitimation med sig och man måste kunna bevisa att man är över 18 år i den butiken.

Hur gör de när de rekryterar personal till livsmedelsbutiker numer gäller det att anställa den mest korkade som går att få tag i. Att Karl-Erik Borg är över 18 är det väl inte något som man ens behöver fundera på han ser kanske inte direkt ut som 64 men att han är över 18 det syns ganska tydligt.

Visst skall man vara noggrann med att reglerna följs men det finns gränser när noggrannhet övergår i patetiskt trams, vilket det i detta fall har gjort.

Denna ICA butik måste vara någonting verkligen extra, Fast det skulle vara intressant att göra ett test i den butiken och skicka in en 16-åring och se hur det går.

Att neka någon att handla verkar ha blivit den senaste folksporten hos kassörena i våra livsmedelsbutik om man betänker att 87-åriga Judith Lundkvist i Piteå blev nekad at köpa folköl när hon glömt legget hemma.

77-årige Per-Eric Henricsson som hade legget med sig när han skulle köpa folköl till pensionärsmötet i Gällivare hade tur han fick visst handla eftersom han kunde bevisa att han var över 18.

Kan man inte skilja på en 87-åring och en 18-åring då bör man nog faktiskt söka sig till ett yrke som man kan klara av för med ett sådant dåligt omdöme så blir man ju tveksam om en sådan person är mogen att hantera pengar..

Fast det kanske bara är ett utslag av att vissa människor inte klarar av att ha makt på minsta sätt utan att jävlas med sina medmänniskor

Aftonbladet

10 kommentarer:

Anonym sa...

Något annat som man kan fråga sig är hur det överhuvudtaget kommer sig att de "drabbade" personerna inte har med sig legitimation. Det är ju alltid väldigt bra att ha med sig och någon form av ID-handling brukar väl för det mesta ligga i plånboken.

Anonym sa...

Ett utslag av ren o. skär idioti är vad det är, om man frågar mig.

Anonym sa...

Det mest idiotiska av allt är ju Aftonbladets artikel och att folk verkar tro att personalen inte kan se att en person är över 18 år. Vad det handlar om är förstås att butiker, för att underlätta för kassapersonalen, beslutar om generellt leggtvång för köp av vissa varor. Om man har en sådan regel bör den ju gälla för alla, för om man börjar göra undantag då gör man lätt några till.

Problemet är inte handlare som har leggtvång och att det i enstaka fall leder till konstiga situationer. Det stora problemet är att över 50% av Sveriges butiker inte tar sitt ansvar utan säljer folköl till minderåriga.

Anonym sa...

Niklas, du har rätt i att det inte handlar om det att personalen inte skulle se skillnad på en 18 åring o. en pensionär.

Med största sannolikhet såg personen i kassan att K-E var över 18, o. det är just det som gör historien så horribel.

Att man inte kan använda sitt sunda förnuft (som man förhoppningsvis har) i en sådan situation tyder ju på att det är något allvarligt fel med systemet.

Anonym sa...

Är så enkelt som att de i butiken inte kan slå ut kassan om de inte blippar ett leg när någon köper tobak eller öl. Att sedan person självklart hade åldern inne har inte med saken att göra.
Åtgärden har införts av ICA för att inte de i kassan ska behöva tveka om de ska begära leg eller inte. Utan leg för alla så enkelt att bara visa det. Och så slipper vi minderåriga som kan handla.

Anonym sa...

Nu är det så att innan man uttalar sig om hur "inkompetent" personalen på ICA är bör man ha hela situationen klar för sig.

Alkohol är ett rusningsmedel som kräver en ålder på 18 år i Sverige. För att kunna skydda unga människor från alkohol frågar affärerna kunderna om legitimation. Vissa affärer frågar alla, andra frågar i tveksamma fall.

Har man som regel att fråga alla kan man inte göra undantag hursomhelst. Vissa kassasystem är tom. utformade så att man inte kan genomföra köpet utan att registrera någon typ av legitimation.

Och att trackasera medarbetare inom ICA som gör sitt jobb är en dålig idé. Jag skulle gärna vilja se er som har invändningar jobba en dag i en kassa; ni skulle inte klara er länge, det kan jag garantera!

Anonym sa...

Det är bara att bojkotta dessa butiker som uppför sig som idioter. Konsumentmakt är stor!

Anonym sa...

Coop kassör: Det stämmer att man inte kan göra undantag hur som helst. Men att sälja cigg till en pensionär utan legg är inte att göra undantag hur som helst, det är att använda sitt sunda förnuft.

Om det inte går att slå ut kassan utan ett personsignum, vilket jag betvilar, så kan man slå in sitt eget.

Att neka en pensionär utan legg cigg eller öl har inget med att förhindra att underåriga börjar röka eller supa.

Och ja, jag har jobbat i kassa flera år. Dels på det statliga alkoholmonopolet Alko i Finland o. i Tax-Free på Silja Line.

Och ja, jag har sålt brännvin åt pensionärer utan legg. Och ja, jag har nekar folk brännvin o. cigg när det varit tveksamt om de haft åldern inne.

Anonym sa...

Coop kassören, var finns dom kassor som inte går att slå ut om man inte blippar ett leg? Inte på Coop eller ICA iallafall. Det är tyvärr så att LasseB har rätt. det handlar till största delen om folk som vill visa makt eller är korkade. Man måste kalla det korkat att inte kunna använa sunt förnuft och vara lite flexibel. Att man inte förstår att sådant här beteende slår negativt mot den egna arbetsplatsen måste också betecknas som oerhört korkat.

Anonym sa...

Måste ju säga att du har helt rätt! Iof är inte alla som jobbar i kassan korkade men en del verkar ju inte vara det smartaste. Jobbade själv i kassan på ICA och vet deras rutiner. Men tillochmed min chef sa att "ser du att personen är över 18, fråga bara efter 6 första siffrorna i personnumret". Det är ju bra med legitimationskontroll, men man måste ju även kunna skilja på en 18 åring och en 64 åring som du skrev :)

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg