måndag 7 juli 2008

Nytt valsystem krävs

För tio år sedan ansåg Fredrik Reinfeldt att partierna hade alldeles för stor makt och behandlade riksdagsledamöterna som panelhönor. Då blev Fredrik Reinfeldt ordentligt utskälld av Carl Bildt när Reinfeldt som enda moderat röstat för partnerskapslagen.

Nu skäller Reinfeldt själv ut de riksdagsledamöter som vill ha en egen vilja och rösta efter sitt samvete och efter vad väljarna vill.

Problemet i Sverige är att vårt valsystem inte bygger på att vi väljer riksdagsledamöter vi väljer parti som väljer våra riksdagsledamöter. Det system för personval som vi har är inget annat än en dålig parodi på personval.

Skall vi förbättra demokratin och återföra makten till folket behövs det ett helt nytt valsystem. Jag föreslår att vi kopierar det brittiska.

Vi delar upp Sverige i 349 valkretsar med en lika stor del av befolkningen i varje vilket ger att varje valkrets bör ha sådär 25 800 innevånare, Varje valkrets väljer en riksdagsman som representant för den valkretsen. Dels så får vi ett system där väljarna verkligen utser riksdagsmännen men även att riksdagsmännen måste vara beredda att förklara för just sina väljare varför den har röstat på ett visst sätt.

Att de etablerade partierna inte vill ha ett så pass demokratiskt valsystem förstår jag eftersom det skulle minska deras makt betydligt, och makt det är ju vad de egentligen vill ha.

Det som verkligen skulle göra ett sådant system intressant är möjligheten för oberoende kandidater att ta sig in i riksdagen skulle öka markant.

Skulle vara intressant att höra vad andra tycker om att ändra valsystemet.

Svenska Dagbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lösningen heter Aktiv Demokrati! Ett parti som låter medborgaren rösta (via internet) när han vill i sakfrågor och inte endast vart 4:e år på ett parti.

Denna e-demokrati kan införas i rådande system. Säg att Aktiv Demokrati hade haft 4% av rösterna i riksdagen då skulle FRA-lagen ha stoppats! Inga parti-piskor, dold agenda eller hotad politiker-karriär skulle påverka medborgarens röst. Med media- och blogginlägg från ja/nej-sida. I stora frågor kommer medborgaren att vilja rösta, i små frågor kommer de som berörs att vilja rösta. Kan det bli mer rättvist än så?

http://aktivdemokrati.wordpress.com
http://www.aktivdemokrati.se

LasseB sa...

Och dom som inte har tillgång till internet av en eller annan anledning skall dom då stängas ute från demokratin

Anonym sa...

Positivitet! Bibloteket har datorer och de kan bli fler. Mobiltelefoner har internet. Bankomat kan bli voteringsmaskin. I framtiden kan mobil, internet och dator bli lagt till existensminimum/medborgarlön.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg