fredag 4 juli 2008

Sanningen börjar läcka ut

En hemlig rapport från Världsbanken som via den brittiska tidningen Guardian läckt ut så fastslås att 75 procent av livsmedelskrisen beror på vår användning av etanol, det är nästan så att jag får lust att säga, vad var det jag sa.

Dessa uppgifter går stick i stäv med uppgifter som kommit exempelvis från Georg Bush, mannen som inte hittills haft rätt i mycket han skyller all höjning på att levnadsstandarden ökat i Kina och Indien. För att hans resonemang skall hålla så har dessa människor kunnat skapa de 2 folkrikaste länderna på jorden utan at äta förut, att mat är någonting som de nyligen börjat konsumera. Det förstår väl alla att det inte är så.

Att omvandling av livsmedel till etanol påverkar livsmede3lspriserna negativt är ju klart eftersom det blir fler som konkurrerar om maten, speciellt om säden. Nu kommer den politiskt korrekte vän av ordning att hävda att detta inte gäller för Sverige eftersom vår etanol görs på sockerrör, och vad är socker rör då är inte det också livsmedel.

Både USA och EU har ju motsatt sig åtgärder för att göra någonting åt livsmedelskrisen och stenhårt hävdat att etanolen är lösningen på energiproblemet. Vad skall de göra nu när bevisen för motsatsen börjar komma.

Etanolen kan kanske på väldigt lång sikt bli et av de alternativa energislagen som använda även om jag är skeptisk till det. För att det skall bli så måste jordbruket i stora delar av världen effektiviseras så till den milda grad att det världen över inte bara väl föder jordens befolkning utan dessutom lämnar ett lika stort produktionsöverskott till etanolframställning som går åt till livsmedel åt alla.

Fast även då så kommer etanolen att kunna ställa till det när det gäller livsmedelspriserna eftersom det räcker med dålig skörd ett år för att priserna skall skjuta i höjden.

Skall vi lösa problemen med livsmedelskrisen så måste denna smått religiösa tro på Etanolen som underbart nytt energislag upphöra.

Den åtgärden i sig är nu tyvärr inte tillräcklig utan det krävs dessutom stora förändringar i jordbruket, till att börja med så måste vi producera så mycket livsmedel som det går för att lindra världssvälten.

Samtidigt så måste vi satsa på att hjälpa länder med ett underutvecklat jordbruk och livsmedelproduktion att utveckla dessa.

Dagens Nyheter

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ta en titt på the the evolving ape

Kan ge lite nytt perspektiv

Anonym sa...

Ändå, oavsett procent hit och dit, vi har en situation där allt fler svälter och ökningstakten förskräcker. Medan detta sker diskuterar vi om fin eller ful metanol är orsaken!
Vår patetiska jakt på miljövänlighet skymmer sikten, alla (nästan) tror på miljöeffekter av högre bränlepriser och övergång till biodrivmedel. Ok då, i mikroprocentklass! De verkliga effekterna finns att hämta i exempelvis Vattenfalls kolkraftverk. Men nä, då är det bättre att få ner bilåkandet fem procent - men hjälp!

magnus sa...

Gubben. bilåkandet minskar inte med 5 procent bara för att avstår från att erbjud ett oerhört kraftigt subventionerat biobränsle som alltså även - i onödan - tar stora landarealer i anspråk.

Inget minskar bara för att man undviker att erbjuda något så onädigt -- och som inte heller minskar CO2, vilket avsikten var.

Det finns bl a gott om olja/fossilt bränsle. Om denna olja inte funnits hade vi ändå genom minskad förbrukning, med mer än 5 procent (i dag ökar effektiviteten och minskar föbrukningen mer i bilmotorer), och klarat bra under under marknadens naturliga styrning.


Klimathotet är en gigantisk bluff enligt massvis av forskare, men även oil peak är en megastor bluff.

Beträffande klimatfrågan är jag som naturvetare och ingenjör inom fysik påläst sen tidigt 90-tal och har listat hundratalsmed minst PhD eller professorerstitel samt forskning inom klimatområdet som anser klimathotet inte finns.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg