fredag 22 augusti 2008

Fejkad order, riktig död

Olyckan utan för Utö tidigare i år när en värnpliktig sköts till döds fortsätter att vara en skandal för försvaret. För övningen fanns strikta gränslinjer som stridsbåten inte fick passera eftersom skjutning med skarp ammunition pågick, detta hade båtchefen fått instruktioner om av övningsledaren så långt är allt gott och väl.

Det som sedan händer är att en plutonchef beordrar båten att bege sig in i det förbjudna området vilket båten då gör enligt sist givna order. Nu hävdar plutonchefen och övningsledaren att den ordern bara var spelad och inte skulle åtlydas. En fejkad order med andra ord.

Sådana order bör nog bara användas när allting är spelat och inte när skarp ammunition används då får inga spelade order utdelas, det borde väl de ansvariga officerarna förstå. Nu kommer det bittra de som gav den felaktiga/spelade ordern som ledde fram till denna tragiska händelse slipper kritik utan all skuld läggs på den med lägst rang det vill säga båtchefen.

Nu är jag inte så där enormt insatt i hur försvaret fungerar men jag tror att båtchefen är en värnpliktig medan plutonchefen och övningsledaren är fast anställda i försvaret, skulle så vara fallet så bör de båda officerarna ha ett större ansvar för säkerheten än vad som varit fallet.

Det verkar med tanke på vad som utspelats sig inom försvaret och särskilt på Amf1 finnas en kultur inom försvaret att alltid se till att det är den med lägst rang som får bära hundhuvudet om något går fel.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

det verkar vara ytterligare ett fall av inbördes beundran och att skydda varandra, nepotism kallas det.
ett typiskt svenskt drag, att ingen ska ställas till svars, ingen ska behöva ta ansvar. man skyddar
varandra och är rädda. en tveksam utredning tillsätts och när befälet upptäcker sitt misstag döljer
han sig bakom något så oerhört udda som en "låtsasorder"

nej, låt order vara order och misstag vara misstag

Anonym sa...

Jag vill bara tillägga att jag gjorde 15 månader på Amf1 i början av 90-talet och under den tiden hörde i varje fall jag aldrig talas om att det fanns något som hetter "låtsasorder".

Anonym sa...

Att vi vanliga människor utan insikt i frågan ens försöker oss på att gissa hur läget har varit eller vad som hänt är för mig bissart. Utredarna som sitter och hanterar ärendet är dom som skall veta och uttala sig om frågan.

Låt Försvaret och Amf1 tillsammans med Kommisionen sköta detta utan inblandning från oförstående medier som vinklar och framför allt utan inblandning från "oss" som inte var med. Vi vet ingenting!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg