lördag 23 augusti 2008

Hårt på lånemarknaden får följder

Det har blivit betydligt tuffare villkor hos bankerna nu för den som vill låna pengar för att köpa en bostad. Att klara av en ränta på 9 procent är vad bankerna nu har som krav för att bevilja lån, en räntenivå som inte ens bankerna säger sig tro på skall inträffa.

Om de inte tror på den nivån varför har bankerna det som krav då, en förklaring skulle vara att bankerna ser den som faktiskt möjlig i sina absolut svartaste prognoser, prognoser som de inte publicerar eftersom de allvarligt skulle skynda på utvecklingen mot just det som bankerna vill till varje pris undvika, en ny fastighetskris.

Med tanke på att krisen långt ifrån är över på den amerikanska bolånemarknaden och att den sprider sig till Europa och även Sverige så småningom så kan nog en räntenivå på 9 procent vara en ganska bra nivå att räkna med.

Det är nu som problemen börjar hopa sig på allvar för med en sådan räntenivå så kommer priserna på den svenska bostadsmarknaden att bete sig som en gråsten i en swimmingpool det vill säga sjunka drastiskt. Detta kommer att leda till att det blir fler och fler som efterfrågar vanliga hyresrätter för sitt boende, hyresrätter som inte längre existerar då ombildningvågen har svept fram, och byggandet av nya hyresrätter är mycket dåligt i dag.

Jag är rädd för att vi innan allt är över för denna gång kommer att få se en utveckling som den som var i början av nittiotalet då bostadsrätter föll så långt att det inte ens gick att skänka bort dessa, en situation som inte jag vill ha tillbaka.

Fortsätter vi med att så enögt satsa bara på bostadsrätten som boende form förutom villan så kommer vi med nödvändighet att till slut hamna i den situationen samt även få en allvarlig situation på hyresmarknaden också där många människor riskerar att bli hemlösa.

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg