söndag 31 augusti 2008

Kommunal rasism

Svetlana är ett namn som låter ryskt i mångas öron och det kanske är ett ryskt namn jag vet inte säkert men uppenbarligen så skall man inte heta Svetlana om man skall söka arbete som lärare i Sverige.

Svetlana Diatchkova utbildad lärare i Sverige har sökt 400 jobb men inte kallats till en enda intervju av en enda arbetsgivare. Detta trots att det skall råda brist på utbildade behöriga lärare i Sverige.

Har vi kommit så långt att vi hellre anställer en icke behörig lärare i skolan i stället för en behörig bara för att den behöriga råkar ha ett utländsk namn, är det på det sättet så är det inte så svårt att förstå varför den svenska skolan bara blir sämre och sämre.

Att sortera ut en sökande bara på grund av namnet tillhör väl det lägsta man kan göra som arbetsgivare, det är ju inget annat är ren och skär rasism.

Tanken som slår en då är att många kommuner alltså är rasister i sin tillsättningspolitik eftersom dom flesta lärare idag anställs av kommunerna även om det finna andra aktörer på marknaden så är dom så små jämfört med kommunerna att dom knappast märks.

Är det meningen att vi bara på grund av namnen och varifrån en människa kommer skall skapa ett A och ett B lag på arbetsmarknaden där dom med utländskt klingande namn anställs till de arbeten som kommunerna har med mindre status medan kommunerna förbehåller arbetena med högre status för de med svenska namn.

Det måste ju vara bättre med en behörig lärare med ett utländskt namn som pratar bra svenska än en icke behörig svensk lärare som kanske inte ens kan ämnet den skall undervisa i.

Aftonbladet

4 kommentarer:

totte sa...

så 400 rasister eller en dåligt skriven CV? Är det utannonserade jobb eller söker hon helt fritt?
saknas info. ännu en biter arbetslös som spelar ut Kön-, Ras-, ålderskortet i hopp om att någon ska tycka synd om henne.

Cyron - den mest censurerade bloggaren i Sverige sa...

Du är lika pinsam som Svetlana!

Lotta sa...

Totte, och Cyron vad är ni mobbade eller?! Jag antar att vissa människor inte kan se vad som pågår i detta land! Jag har många vänner som går igenom vardagsracismen om och om igen. Speciellt vid jobbsökandet. Lasse jag håller med dig till 150%.

Anonym sa...

Tack LasseB!
Just därför lämnar många välutbildade invandrare Sverige för att finna tolerans och framgång på annat håll. Jag, min man, min syster, min bror...bara några av dem.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg