söndag 31 augusti 2008

Älgjakt

Nu börjar den tid på året när man är glad över att inte vara älg, med andra ord nu börjar älgjakten.

En del tycker att älgjakten skall stoppas en del tycker att den kan fortgå själv står jag någonstans mittemellan.

Argument för är att tänk hur det skulle se ut om vi inte sköt av närmare 100 000 älgar per år då skulle det bli svårt att vistas i skogen för alla älgar.

Argument mot är att man skall aldrig döda någonting levande bara för att det är roligt som nöje.

Dagens Nyheter

2 kommentarer:

Ola sa...

Tjena Lasse,

respekterar din ståndpunkt att vara lite kluven. Känner bara efter ditt inlägg att jag måste förklara en sak.

Jakten i sig handlar inte om själva dödandet. Visst är det dödandet sm är det slutgiltiga målet, men det är absolut ine däri nöjet ligger.

Nöjet med jakt ligger i rekreation, att vara i naturen, att uppleva djur (man skjuter inte allt man ser u know) på nära håll som "vanligt folk" sällan är med om, det sociala umgänget med jaktlaget och vetskapen om att man faktiskt gör nytta i skogen. Precis som människan alltid har gjort.

Jag har sett alla dessa djurrättsaktivister som av någon anledning kämpar mot jakten och jägarna, som om det vi gör skulle vara makabert och onaturligt. Vad skulle kunna vara mer naturligt? Ända sedan människan lärde sig använda tummen har vi jagat för vår föda så jag förstår inte riktigt argumenten. Vi har i och för sig effektivare verktyg idag, det kanske är däri det onaturliga ligger?

Att äta eller inte äta kött, att jaga eller inte jaga är varje enkilld persons val. Det ska respekteras. Jag respekterar det, önskar andra kunde respektera även mina val.

Anonym sa...

Tycker väl det är okej(tror jag) när man jagar.Men det som är löjligt när man ser på tv och i olas inlägg är att man jagar för natur upplevelsen och rekration.
Den kan man få utan att döda djur.
Om jag inte minns fel var det nån av grabbarna i tv serien fagerhult(eller vad den nu hette) som sa att man fick en kick av att döda.
Det var i alla fall ärliga.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg