måndag 1 september 2008

Riktig satsning

Alliansregeringens partiledare presenterar i dag på DN debatt en utbildningspolitisk reform. Normalt sett så är jag extremt kritisk till det mesta som alliansregeringen gör men den här reformen är faktiskt väldigt bra och välbehövlig.

Grunden i reformen är en utökad satsning på yrkesutbildningar, en utbildningsform som i många år åsidosatts i Sverige till förmån för den rent teoretiska utbildningen. Det som är positivt är att de vill införa yrkesutbildningar även på komvux.

Det enda som jag saknar i deras annars bra satsning är just satsningen på komvux, det är bra att det skall gå att få en yrkesutbildning där men det skall även gå att studera in exempelvis en teoretisk högskolekompetens om man så vill och behöver.

Vi får inte se utbildningspolitiken ensidigt det kommer även i framtiden att behövas teoretiska såväl som praktiska utbildningar för att kunna tillgodose alla önskemål på arbetskraft som finns i Sverige.

Vad som mera vore önskvärt vore exempelvis en lite hårdare styrning av de olika gymnasieskolorna så att vi inte utbildar människor rakt in i arbetslöshet bara för att dom blir erbjudna en flashig utbildning som just nu är högsta mode.

Det finns ju vissa yrken där vi i Sverige varje år utbildar mängder av studenter som arbetsmarknaden aldrig har behov av exempelvis kläddesigners där behovet är 1-2 personer per år men totalt utbildas det ett hundratal per år.

För de stackars människor som har skaffat sig en bra men ändå värdelös utbildning så måste komvux finnas som alternativ för att skaffa sig en ny utbildning, Jag hoppas att denna satsning inte bara är tillfällig utan att den håller i sig länge.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Regeringen

1 kommentar:

Anonym sa...

Satsning? Kan nyliberalerna förklara hur 0 kr kan vara en satsning? Först -600 miljoner år 2006. Och nu +600 miljoner blir faktiskt 0! Efter en massiv kritik från oppositionen i riksdag och tal tvingas nu regeringen backa! DET är sanningen. Att lansera detta som en satsning är bedrägeri!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg