måndag 11 augusti 2008

Osäkra barndom

Konsumentverket har granskat lekplatser och konstaterar att de är farliga för barn. En del av dom brister som dom hittat beror nog på att lekutrustningen är gammal och sliten och inte underhållen på det sätt som den skulle.

Det jag undrar över är hur en lekplats skall vara konstruerad för att den skall godkännas, att det inte skall finnas utstickande spikar eller vassa stålplåtar är ganska självklart men sen. Att konstruera en lekplats där barn inte kan slå sig låter som en helt omöjlig uppgift eftersom barn av naturen är både nyfikna och uppfinningsrika och därför använder saker på ett sätt som kanske vuxenvärlden inte räknat med.

Enda sättet att se till att barn inte slår sig är väl att se till att dom bara är i väl madrasserade rum där ingen kan slå sig ens med bästa vilja i världen, fast det är klart en misslyckad kullerbytta även i ett madrasserat rum kan förorsaka att man bryter nacken om man har otur.

Är det inte så att det bästa är att låta barn vara barn med dom risker det medför när dom upptäcker världen och sina egna begränsningar vilket ibland gör ont, varför skall vi överbeskydda barnen så enormt så att dom aldrig får lära sig ta eget ansvar.

Föresten varför måste barns tillvaro hela tiden vara så tillrättalagd med organiserade lekplatser och specialutbildade lekpedagoger som ser till att de leker på rätt sett. När jag var lite så klarade jag och mina kompisar av att hitta på en massa saker som vi tyckte var roliga utan några organiserade lekpedagoger. Visst ibland så kanske min mor inte hade direkt samma åsikt om vad som var roligt som jag hade men det var smällar man fick ta så att säga.

Jag är glad att jag inte är barn i dag och skall växa upp eftersom det idag fungerar så här att du från födseln tills att du fyller 18 år hela tiden överbeskyddas av samhället och diverse förståsigpåare så man aldrig lär sig att ta eget ansvar, men sen på artonårsdagen då kommer chocken då skall man helt plötsligt klara av att ta ansvar som en vuxen då allt skydd ryckt bort.

Tänk er den känslan att gå från ett överbeskyddat barn till att bara över en natt behöva vara en fullt fungerande vuxen med fullt ansvar. Inte konstigt att många unga har psykologiska problem idag

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

2 kommentarer:

Helena V sa...

Hmm... Tror inte du sett de farliga lekplatserna. Vi bodde temporärt i en lägenhet i Rinkeby (inför en utlandsflytt) och blev förfärade över det rasistiska Sverige. Förvaltaren tyckte inte det var brådska att i den 30 gradiga värmen fixa vårt kylskåp (4 dagar skulle det ta). Spisen tog en vecka. När de insåg att vi kom från fina förorten med fina jobb blev det fart på dem. Lånekylskåpet var så brunt och äckligt att jag kräktes när jag öppnade det... (det brukar ju alla ha sa förvaltaren...)
Men det värsta var att det var inte några klumpar i sanden på lekplatsen. Det var vassa järnrör som stack upp ur sanden som dödsfällor. Rutchkanor som gått sönder i fogarna som var vassa som knivar etc. Ingen bryr sig i de områdena och de som bor där vågar inte klaga. Förvaltarna ska skämmas!!!

Anonym sa...

Helena:

Skälet till att det sticker upp järnrör ur sanden är ju för att negerungarna stulit det som suttit fast i järnrören (har själv sett hur ett gäng små mörkhyade pojkar stulit större lekkonstruktioner). Det är ju inte på grund av inget som förortsområderna förfaller. Det är till stor del självförvållat. Ingen idé att fixa någonting som invandrarna ändå pajjar efter några dagar.

Tråkigt? Ja. Rasistiskt? Kanske. Realistiskt? Ja.

Alla som någonsin bott i en invandrartät förort vet precis vad jag talar om. Problemet är att ingen vågar tala om problematiken. Vi måste inse att våran invandringspolitik har misslyckats innan vi ens kan börja fundera på hur vi ska rätta till saker och ting.

/Johnny

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg