tisdag 9 september 2008

Arenabyggande

På måndagskvällen sa Stockholms kommunfullmäktige ja till att bygga en evenemangsarena med flyttbart tak i Globenområdet. En arena med plats för 30.001 åskådare, en arena för både idrott och annan kulturverksamhet.

Det är bara att gratulera i första hand Hammarby fotboll som troligtvis på detta sätt kommer att få en ny hemmaplan.

Men det finns ett problem när det gäller sådana här stora arena byggen i Sverige och det är på vilken nivå som det planeras och beslutas, Stockholms kommun kommer nu att få en stor fin arena vid globen, samtidigt så om jag inte har fel så har Solna planer på att rusta upp Råsunda till bättre standard.

Nu är det väl så att det kanske till och med skulle behövas ännu flera arenor i stockholmsområdet eftersom mängden lag som vill ha en egen hemma plan är stort, exempelvis så är inte frågan om var Djurgården skall hålla till i framtiden avgjord på minsta sätt.

Men på något sätt så känns det som om planeringen av de stora arenorna som skall hålla internationell standard borde flyttas upp ett snäpp från kommun till landstingsnivå i alla fall så att arenorna blir lite mer spridda i regionerna och över landet,

Jag vet att det kan vara svårt att sprida arenorna över landet eftersom de behövs där klubbarna finns men man kan i alla fall försöka så gott det låter sig göras.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

2 kommentarer:

Karl Henriksson sa...

Råsunda ska inte rustas upp. Istället ska det byggas en helt ny arena vid Solna station.

Visst kan det tyckas märkligt att två - eventuellt tre - så stora fotbollsarenor byggs inom ett kort tidsintervall, men det är resultatet av att ingenting gjorts under ett antal decennier (samtidigt som man i många andra delar av landet har storsatsat på nya arenor).

Ryb jr. sa...

Det är inte märkligt att det byggs flera arenor i ett huvudstadslän med över 20% av landets befolkning. I alla hockeytokiga städer som Ö-vik (Mindre befolkning än Täby kommun), Karlstad (Ungefär som Huddinge kommun) och Linköping (Haninge och Nacka kommuner tillsammans) har det byggts landmärken under de senaste åren. Malmö (En tredjedel av Stockholms stad) och Göteborg (Storgöteborg stort som Stockholms stad) håller på att bygga nya arenor och Borås (110000 invånare?) har nyligen byggt färdigt sin.

Om det i Stockholms läns mest invånartäta delar byggs två arenor (kanske t.o.m. tre) nu när det förutom Globen inte byggts något på femtiotalet år så är det väl inte konstigt?

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg