onsdag 10 september 2008

Bättre kängor behövs

Att armens kläder inte har den bästa passformen det känner väl alla till som någon gång försökt att ha något sådant plagg på sig men att det var så illa att man faktiskt kan bli invalidiserad det var för mig något helt nytt.

En man som gjorde sin militärtjänstgöring 1994 fick så pass ont i fötterna av militärens kängor att det utvecklade sig till en 10 procentisk medicinsk invaliditet. Mannen har nu även fått ett skadestånd för sveda och värk. Sedan tidigare har han fått ersättning för invaliditeten.

Även om detta fall är ovanligt så väcker det en tanke att kunna gå och röra sig utan problem är väl en av de viktigaste sakerna för att en soldat skall kunna utföra sina uppgifter på bästa sätt.

Om kängorna som svenska militären använder är så att de kan förorsaka invaliditet hos våra soldater så borde man kanske ta och titta på problemet och se till att kängorna blir bättre både ur ortopedisk som funktionsmässig synpunkt.

Det skulle ju vara tråkigt om vi kom till ett sådant läge så att en eventuell fiende till Sverige har som bästa vapen våra militära skräddare och skomakare

Dagens Nyheter

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns redan bättre/dyrare kängor att tillgå för de som har problem med standardkängorna i lumpen...

These boots are made for walking... sa...

Problemet är att det är ännu värre idag men det beror inte på kängorna. Det beror på att dagens "lumpare" aldrig har haft något annat än typ converse på sig så att deras små fötter inte är vana att framrycka i riktig fotbeklädnad. M/90-kängan är förmodligen en av de bästa i världen ur ortopedisk synpunkt.

Anonym sa...

Jag gjorde lumpen 1995, och det tog flera månader efter att jag muckat innan jag fick tillbaka känseln i högerfoten. Jag är van vid att gå mycket - vandrade nog mer i det civila än i lumpen - men med de usla kängorna var det ett under att inte fler sabbade fötterna.

/Putte

Anonym sa...

Det där är bara trams!
får man ont i fötterna av kängorna tar man upp det med regementsläkaren eller sitt kompanibefäl så får man nya kängor. Det hela känns mer som en snyltare som vill ha ut pengar, en rättshaverist som bråkar med myndigheterna tills han får rätt.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg