tisdag 9 september 2008

Bygg men bygg stadsmiljö

Nästa år så börjar en ny stadsdel växa upp i Stockholm när Värtahamnen bebyggs, projektet beskrivs som en ny miljöstadsdel. Visionen är en stad med höga hus vid vattnet vilket låter som någonting mycket intressant.

Jag hoppas när de slutliga besluten tas att Stockholms politiker har modet att bygga en ny stadsdel och ingenting som i bästa fall kan beskrivas som en korsning mellan förort och stad. Det som efterfrågas i Stockholm är just stadsmiljö.

Även frihamnen och Loudden skall bebyggas och även där så hoppas jag att politikerna har modet att bygga upp en riktig stadsmiljö.

Skulle politikerna darra på manschetten och inte våga så är det nästan så att jag tycker att dom sviker Stockholm som stad och på sikt förstör det som är Stockholms kännemärke en stad full med vatten.

Dagens Nyheter

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bara hålla med till 100 procent. Det behövs byggas högt och stort i Stockholm. Och i resten av landet också för den delen.

Daniel

Anonym sa...

Nu är det ju inte så enkelt att bara höjd och täthet kan skapa stadsmiljö, det som avgör är vilka verksamheter som finns i området - arbetsplatser, affärer, kulturinstitutioner, sevärdheter... En riktig stadsmiljö måste växa fram organiskt.

Anonym sa...

Tät stad är just det organiska fröet som gör att stadsmässiga verksamheter som resturanger och affärer blir bärande. Bygger man fyra-vånings-nyfunkis i park, där alla lägnheter ska ha sol hela dagen blir det automatiskt dött som i graven.

/Dan

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg