tisdag 30 september 2008

Chans till något nytt

Det amerikanska representanthuset röstade i går totalt oväntat ned det räddningspaket för finans marknaden som förhandlats fram. Detta fick till följd att världen börser gjorde ett vackert svanhopp.

Fallet kom efter det att finansmarknadens aktörer kommit till insikt om att de kanske själva måste stå för förlusterna vilket de absolut inte vill göra.

Att paketet inte gick igenom ser jag som en stor triumf för den parlamentariska demokratin, många bedömare hävdar att de som röstade emot inte förstått konsekvenserna av att de röstade emot. Det kan ju vara så att de som röstade emot röstade emot av det enkla skälet att de visste att deras väljare ville att de skulle rösta emot. USA har ju ett helt personvalsbaserat valsystem så där är det väljarna som väljer sin representant inte de politiska partierna, varpå partipiskan inte har samma makt som i Sverige.

När beslutet kom så drabbades finansmarknaden av en kollektiv panik och de flesta ville så fort som möjligt tydligen ta hem de vinster de kunde och sälja av sig sina tillgångar för att minimera sina förluster.

Det som är intressant att samma marknad som nu har drabbats av panik och gör sitt bästa för att trygga sina tillgångar genom att sälja av sig aktier och förvandla dessa till reda pengar uppmanar småspararna att inte sälja och att inte få panik utan de skall behålla lugnet, men om småspararna skall behålla lugnet varför gör då inte de stora aktörerna det då.

Detta kan vara början till slutet för en finanssektor som sitter och hittar på olika sätt att bygga upp fiktiva värden som inte har någon motsvarighet i verkligheten. Det kommer troligtvis inte att bli så där enormt roligt för ekonomier världen över ett tag framåt nu, både stora som små kommer att drabbas.

Samtidigt så ger detta oss en chans att se till att finans marknaden får spela efter samma regler som alla andra företag där ägarna får ta både vinster och förluster. Samt se till att de värden som finns faktiskt har en motsvarighet i verkligheten.

Dagens Nyheter här, här, här, här, här, här, här och här

Svenska Dagbladet här, här, här, här, här, här, här och här

Dagen

Aftonbladet här, här, och här

1 kommentar:

Anna-Carin sa...

Hej hopp!! Kikar in o tackar för usiktipsen...ska lyssna in dessa lite =)

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg