torsdag 11 september 2008

Inte diskriminirande att visa biljetten

32-årige Justin Akpi hävdar att han diskriminerats av Silja Lines vakter på grund av sin hudfärg. Upprinnelsen är en händelse i Stockholms hamn när Justin skulle åka tillbaka till Finland, han och hans sällskap blev stoppade av vakterna som ville se biljetter och identitetshandlingar.

Där hade historien kunnat stanna om Justin och hans vänner gjort som alla andra gör i en sådan situation det vill säga halat upp biljetten och identifikationen och visat dom för vakterna. I stället för att lösa situationen så Börjar Justin ifrågasätta varför just han och hans vänner stoppades. Justin som säger sig inte kunna ett enda ord svenska kan uppenbart så mycket svenska att han kan hävda att vakterna använda svordomar och kallade honom nigger.

Vad som var vakternas skäl att stoppa just Justin och hans vänner vet jag inte men det so är klart är att det ingår i vakternas arbetsuppgifter enligt lag att genomföra stickprovskontroller för biljetter av säkerhetsskäl.

Nu har Justin anmält det hela till Diskrimineringsombudsmannen och vill ha ett skadestånd av Silja Line för diskriminering.

Jag kan se mycket allvarliga följder om detta klassas som diskriminering eftersom det i praktiken skulle innebära att alla former av biljettkontroll på personer med et icke svenskt utseende skulle kunna tänkas vara diskriminerande.

I ett rättvist och demokratiskt samhälle så skall lagar och regler gälla lika för alla peroner som vistas där och det innebär att man då och då måste visa upp att man faktiskt har köpt en biljett och när det gäller resor över gränserna kunna styrka vem man är.

Svenska dagbladet

25 kommentarer:

Elias sa...

Du har helt rätt! Men det var faktiskt så att Justins vänner kom ombord eftersom de valde att inte käfta emot anledningen till att de valdes ut för stickprov

Anonym sa...

Jag tycker även att SVD nyhetsvärdering är märklig. ALDRIG skrivs det om invandrarbrottsligheten ( 8 av 10 våldtäkter) 7/10 gatuvåldsbrott. Svartmåla svenskar som rasister går dock bra. Tackar nej till den tidningen privat och på företaget i fortsättningen . Fuck off SVD:

Anonym sa...

Jag har själv blivit stoppad på finlandsfärjan fast jag har "rätt" färg och var intedet minsta sur för det.
Minns att jag hade sympati för vakten
som fick göra jobbet.

Anonym sa...

Helt otroligt att Justin kan se någon diskriminering i detta. Vem har inte blivit stoppad någon gång? För fasiken gamlingar har blivit stoppade - och vägrats att släppa ombord - när vakterna har sett att de har haft matsäck med sig. Är det "diskriminering av gamlingar"? Eller de som tycker om bananer?

Allt - precis allt - kan man vända till rasism i Sverige. Suck. Man blir så less.. Men att 20 stycken invandrare misshandlar en liten svensk tjej och kallar henne för "svennehora" - det är INTE diskriminering...och rasism är det ju så klart inte!

Lustigt förresten att Justin uppfattade just ordet "nigger" som vakterna skulle ha sagt. Hade storyn varit sann skulle han väl snarare ha hört ordet "svartskalle", "svarting" eller något liknande. Men inte "nigger"..

Det luktar lite om den här storyn. Kanske trodde Justin att han hade kommit på ett smart sätt att tjäna lite extra. Eller få övernatta en natt till - gratis..

Har inte myndigheterna inget vettigare att göra att utreda rena fabuleringar?

Anonym sa...

"Justin som säger sig inte kunna ett enda ord svenska kan uppenbart så mycket svenska att han kan hävda att vakterna använda svordomar och kallade honom nigger."

är du allvarlig eller? Det är faktiskt sant att vem som helst kan starta en blogg och börja skriva strunt som sedan blir publicerad... nigger är inte ett svenskt ord, men vad vet du om det som påengång attackerade SvD & Justin.

Magnus sa...

Som många skriver kan allt vändas till rasism och diskriminering. Frågan är om vi inte borde förändra DO till en lite vettigare myndighet, detsamma gäller skattepengsslukare av typen "Centrum Mot Rasism" som bl.a anmälde "GB Glass" för "Nogger Black"...
Man bör i huvudsak arbeta med attityder och t.ex om afrikaner/mellanöstern folk har svårt att få jobb i vissa branscher ha arbetsförmedlingar specifikt för dessa. Mer sådant!

Anonym sa...

Om man läser artikeln och känner av lite vad som finns mellan raderna låter det nästan som ett typiskt fall av "försörjningsdiskriminering".
//S

Anonym sa...

Alltså... om Justin nu är så paranoid att han med en gång gick igång på en sån här liten grej, då är han nog bara ute efter publicitet och gärna ett skadestånd. Det vore en annan grej om vakterna försökt avvisa honom och hans vänner oavsett om de hade biljetter och ID-handlingar - men så var ju inte alls fallet. Justin är en paranoid stackare och det är synd att han på detta vis ytterligare spär på den utbredda åsikten om invandrare.
Visst har vi en överrepresenterad del av invandrarna som utför brott och försörjer sig på kriminalitet - men vi får inte glömma alla dem som är ärliga, flitiga och försöker skapa ett liv på laglig väg här i Sverige.
Sedan kan man ju tycka att det är tokigt med den tabu-tystnad som dagstidningarna kör med. Om en rasist slår ner en invandrare, står det "Rasistdåd". Om en invandrare slår ner en rasist, står det däremot "19-åring slog ner 17-åring"... Och det är definitivt inte opartisk rapportering.

Anonym sa...

allt låter verkligen suspekt. Jag har svårt att tro att några vakter vid ett så stort rederi skulle stå där o svära o säga nigger bland massa människor.
Fler o fler invandrare lär sig att det bästa sättet att tjäna pengar i sverige är att spela offer för då får dom så mycket sympati (och pengar) från våra myndigheter.
Dom klär sig i hucklen, beter sig som skit och begår brott ? hmm undrar varför de e så många som inte har jobb.. När de väl får sig ett jobb som inte är svart så jobbar dom i ca ett år innan dom fixar sig en sjukskivining.

Anonym sa...

Har också fått visa biljetten. Är vit halvgammal kvinna så jag kunde inte vara diskriminerad. Andra har fått visa och en vägrade, levde helvete och fick gå. Så klart visar man biljett när man reser, det behöver ingen förklara. Men är man icke svensk är det en nyhet. Trist. elina

Anonym sa...

Läser idagens aftonblad hur en svensk flicka blivit anfallen av ett förmodat invandrargäng på 10-20 pers i södertälje. Inte ett ord detta i skittidningen svenska dagbladet. GLÖM MIN PRENUMERATION JOURNALISTJÄVLAR. LIKASÅ MODERATERNA. FUCK OFF NI FÅR INTE MIN RÖST /vanlig svensk NU sverigedemokrat. Invandrare ta tag i ert drägg annars åker ni ut rätt över linjen.

Per S sa...

Till anonym: jag visste inte att nigger var ett svenskt ord...

Det är inte alls omöjligt att han särbehandlats pga sitt ursprung. Har han blivit förolämpad är det förstås en sak för sig. Problemet är ju som några redan nämnt att det inte är rimligt att man inte ska kunna stoppa personer med annat etniskt ursprung än svenskt och finskt. Då blir ju resultatet istället så kallad positiv särbehandling och det är inte positivt för någon i längden. Allra minst för invandrarna. Ska man kunna stoppa eventuell negativ särbehandling går det inte att jobba med ett sådant här fall. Det krävs någon typ av undersökning så som man gjort med krogvakterna. Det går inte att komma vidare med ett sådant här fall. Det kommer inte att kunna bevisas något, annat än om att han eventuellt har förolämpats.

Anonym sa...

Den här svartskallekomedin i Kalle Anka-landet Sverige firar ständigt nya triumfer. Sätt ner foten för helvete och förklara att så länge man är svart så föreligger en säkerhetsrisk eftersom det är så pass många från den delen av världen som är benägna att ta till våld av skäl som t.ex religion. Gilla läget blattar, tugga och svälj eller stick för fan. DO - vilket skämt!!! lägg ner skiten!

Anonym sa...

Ni vet väl att det var ett medvetet drag av finnarna. De vet att svenskarna tar hand om allt som ingen annan vill ha. Nordens soptipp. Så nu släppte de inte lerkoje nissen tillbaka.

Var så goda, en till skadar väl inte.

Hälsningar från Finland

Termopyle sa...

Nu är ju inte vakterna på finnfärjorna kända för att vara särskilt vänliga mot någon (speciellt inte mörkhyade) Men detta kan inte ha kommit som en chock för justin. Att man sedan kollar dessa människor oftare än svenskar/finnar är också helt naturligt eftersom det är större risk att dom försöker ta sig in i finland illegalt. Att sedan försöka komma med argumentet att nigger inte är ett svenskt ord talar för sig själv, det står "vakterna använde svordommar OCH kallade honom nigger. Det här är bara början, muslimernas högste ledare i sverige gick ju ut för länge sedan och krävde sharialagar för de sina. Det kanske är bäst att vi byter ut flaggan mot transparent plast och du gamla du fria mot en tyst minut.

Anonym sa...

Försök komma med på Stena Lines båtar här i Göteborg om Du inte är beredd att visa biljett och id att DU är tillräckligt gammal. Obs på vissa turer står det att det krävs mer än 18 år och då gäller det att vara beredd att visa id. Invandrare eller svensk, reglerna är samma.

Är dessutom mycket förvånad över hur vissa tycker sig höra n-ordet oavsett om det sägs eller inte.

Anonym sa...

En invandrarkille kom till arbetsförmedlingen och sökte jobb. Tjejen på kontoret frågade om han ville bli chef på Volvo, med tjänstebil, fallskärm och andra förmåner.... - Du skämtar utbrast killen! -Ja, men du började.....

Hej Lasse B, vet inte om det är medvetet från din sida att dra igång en blogg där alla kan vädra sina fördomar mot invandrare och se världen i svart vitt....

Petter

Anonym sa...

Jag tycker kommentarerna här helt klart visar att det finns gott om fördomar och rasism. Alla "vet" dessutom vad som hände utan att ha varit där.

Fan vad ledsamt att det fortfarande är så.

Sebbe sa...

Kommentarerna tenderar att vara lite åt det rasistiska hållet men frågan här är naturligtvis om vakterna vägrade svara på varför de kontrollerades. Ser inga problem med stickprov men om någon frågar varför denna kontroll så kan de väl svara att det är ett stickprov. Sen om de käftar vidare och blir utsparkade ser jag inga problem med men man borde veta varför man blir utsatt för denna behandling.

Anonym sa...

Jag förstår inte problemet. Varför inte återvända till Etiopien ooh slippa känna sig diskriminerad.

Anonym sa...

man behöver inte vara spec "rasistisk" för att veta att i dagens (S)verige betyder:
att ogilla invandring => du är "rasist"
Att tycka att från BRÅ erhållen och vidimerad våldtäktstatistik är ogynnsam för nysvenskar => du har "fördomar".
att tycka att..
.
När samma ord används rätt av en del och i nyspråks/PK-mening av andra är diskussion omöjlig.
//S

Anonym sa...

Intressant det här snubben fattar inte svenska och vet att vakterna vet att han inte gör det. Jag skulle gissa att en svensktalande vakt även om han är rasist skulle välja annat ord än "nigger", kanske "svarting" eller "negerdjävel". En någorlunda smart vakt skulle inte uttrycka sig så alls. Jag skulle kunna misstänka att ordet snubben hörde var "tigger", som i utrycket "snubben tigger om bråk, vi kastar ut honom".

Men hur kan DO hålla på och utreda ett ärende som garanterat kommer sluta i ord-mot-ord situation, kan anmälarens tolkning kanske ha företräde? DET vore upprörande. Hela saken verkar helt sakna substans och borde ha avskrivits av DO direkt, och SvD borde inte slösa utrymme på att rapportera om sånt här strunt (och jag borde inte slösa min tid på att kommentera eländet).

shivan sa...

Det är faktiskt kul för mig som invandrare att sitta här och läsa alla rasistiska kommentarer, för att jag vet att ingen av er skulle våga säga hälften av det ni skriver ute i den riktiga världen. råttor, det är faktiskt vad ni är, äckliga råttor som gömmer sig i sina bon och leker hjältar hahah så synd att det inte sant!!

Anonym sa...

Shivan..
You loose..
Försten som vrålar "rasist" har förlorat debatten.
Som själv varande invandrare ser jag inga problem i att man får en begäran att visa om man har en biljett? Har du?
Alla kan tillfrågas om detta, i detta fall är vi alla lika.
Varför tycks DU ha problem med det? Anser du att vakterna per automatik ska lita på dig??
Om polisen sen en rostig Ford Sierra är sannolikheten att i den hitta en påtänd pundare större än t ex i en Mercedes. Alltså stoppar man fler Sierror än MB.
Man letar där det "lönar" sig.
Det är verkligheten, där vi alla lever.

Shivan sa...

vad fan snackar du om? har du ens läst min kommentar? jag har inte ens NÄMNT någon biljett eller vakt, jag snackade om vad folk hade skrivit. vad efterbliven man kan vara...

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg