tisdag 9 september 2008

Jorden kommer inte att gå under

Många domedagsprofeter hävdar att jorden skall gå under i morgon när The Large Hadron Collider startas.

Syftet med maskinen är att kunna få ännu mera kunskap om vad som egentligen utspelade sig när universum skapades vid Big Bang.

Jag kan i och för sig förstå att det finns de som inte vill att vi skall skaffa oss denna kunskap eftersom den kunskapen så otvetydigt förvandlar bibelns skapelseberättelse till en saga bland andra sagor.

Men att medvetet skrämma upp människor med prat om att jorden skall gå under är minst sagt patetiskt. Detta resonemang är precis samma resonemang som fördes inför de första testerna av atombomben där domedagsprofeterna också hävdade att jorden skulle gå under.

Det har funnits många olika tillfällen när dylika stollar har stuckit upp huvudet och hävdat att jorden skall gå under exempelvis vid millennieskiftet, men vilken överraskning vi finns kvar och så även jorden.

Professor Stephen Hawking säger att detta är bland det viktigaste experiment som kan göras för mänsklighetens överlevnad, han är också helt säker på att jorden inte kommer att gå under.

Men som sagt det finns alltid de som tar varje tillfälle de får för att föra fram sin inte alla gånger så rumsrena agenda

Dagens Nyheter

Svenska dagbladet

Aftonbladet

Dagen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hur vet de som leker med universums starkaste krafter (singulariteter) att det inte sker. Det hävdas att partiklar kolliderar med samma kraft i vår atmosfär ...men vet vi det egentligen ? Med samma vinkel i naturen som i denna maskin ? Vi bör vara medvetna om att supertät massa skapas när detta sker. I atombombens begynnelse höll man på att expimentera med atombombsteknik mitt i New York (manhattanprojektet)..det visar ibland att även forksare kan underskatta riskerna. Men vi får väl hoppas att vi får uppleva torsdagen..

Anonym sa...

Vi ska alla en dag dö och vad vore väl festligare än att vi alla gör det tillsammans i morgon dag.

Det är ju den ultimata jämlikheten. Oavsett om vi är kungar, presidenter eller uteliggare kilar vi alla vidare och ingenting kan vi ta med oss dit vi går. Så låt det ske :-)

Anonym sa...

1. (till LasseB) Jag tror inte problemet ligger i att det finns motkrafter till vetenskapen, inte i det här fallet. Utan helt enkelt dålig vetenskapsjournalistik. Man vet inte riktigt vad man ska skriva om LHC, så man väljer det spektakulära. Självklart finns det inga seriösa forskare som tror att LHC skulle orsaka "jordens undergång".

2. (till föregående kommentar) Manhattanprojektet kallades ju inte det för att man tänkte sig att man skulle spränga atombomber i New York, utan för att ett planeringskontor för projektet låg där.

Poängen med det dyra projektet var ju att skapa ett väldigt kraftfullt vapen. Om man trott att atombomben var säker nog att användas mitt i New York så hade man nog inte lagt så mycket pengar på att utveckla den...

Jonas sa...

Appropå att underskatta riskerna, här i Sverige byggdes landets första kärnreaktor mitt i Stockholm. Jag tror inte att det hade varit politiskt möjligt efter vad vi vet idag...

Anonym sa...

HAHA Lol Jorden kommer inte att gå under.. Dom där killarna från schweiz Dom tror att dom kan förstöra jorden bara för att dom är dåliga på fotbolls så skäms dom så.. Neej men hoppas att dom har ngn där innan för pannbenet så att dom inte dödar oss alla:P

Anonym sa...

Lugn pojkar. Det är inte det här som kommer vara det avgörande. utan den asteroid som kommer dyka upp som en mindre chock för några kring 2012, har vi tur så passerar den då, och inte återvänder fyra år senare. Har vi oturen så kan den hamna i förskjuten bana och hamna väldigt illa i kollisionskurs med Jorden, även om "forskare" kalkylerat att risken är liten, så finns den där. precis som chansen att vinna på storvinsten på lotto som anses vara mycket liten sannolikhet, men plötsligt händer det.

Orvar sa...

"även om "forskare" kalkylerat att risken är liten, så finns den där. precis som chansen att vinna på storvinsten på lotto som anses vara mycket liten sannolikhet, men plötsligt händer det."

Risken finns...precis som med LHC. ;)

Anonym sa...

hehe, just det.

Risken finns ju att den här gången att äntligen få dra högsta vinsten.

Och på Cern låter sedan the best of the Reward competition
"And the wiiiinnner is ....black hole sun...AHHHHH it suc*** me crazy"

:)

partikelfysiker sa...

till anonym vill jag fråga: vad är det för krafter du pratat om? och vad menar du med (singulariteter)?

Jo, komiskt strålning träffar partiklar i vår atmosfär
med mycket högre energier än de vi kan skapa i lhc. Detta är ganska lätt att veta, du kan fånga upp partiklar från kollisionerna och ganska lätt uppskatta ursprungenergin i kollisionen.
Varför vill vi då bygga lhc? Jo, det är extremt svårt att göra några precisa mätningar från dessa atmosfäriska kollisioner och därmed dra stora slutsatser. När du te letar efter higgs partikeln eller något annat intressant så måste du kunna identifira händelser med den partikeln ur ett
mycket mycket stort antal kollisioner och detta
är svårt även i en accelerator, och helt omöjligt uppe i atmosfären.

Därför måste vi alltså bygga extrem stora och komplexa detektorer vilket vi knappast skulle kunna göra uppe i atmosfären.
Vi vill också kunna kontrollera kollisionerna så
vi exakt har koll på alla partiklar.

För ala som är rädda har cern publicerat en omfattande studie om riskerna. men tyvärr är det
inte lätt för icke-fysiker att hänga med i argumenten, därför skapas en massa onödig oro.
ibland har vi fysiker pr-problem...

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg