tisdag 9 september 2008

Vad händer i Nordkorea

Var befann sig Kim Jong Il och hela paraden av militärer, den som skulle bli den största i landets historia, när den skulle fira Nordkoreas 60-årsdag på tisdagen? Den frågan ställer sig nu alla Nordkoreakännare efter det att Kim Jong Il inte närvarade vid paraden för att fira Nordkoreas 60-årsdag.

Det har spekulerats tidigare att diktatorn lider av diabetes och hjärtfel, denna gång så hävdar en amerikansk underrättelsekälla att han drabbats av en stroke.

Som vanligt så är tystnaden i Nordkorea Massiv och inte ett ord har yttrats där om diktatorns tillstånd.

Många spekulationer om vad som hänt är i svaj och vad som är sanning kan det nog dröja innan vi får reda på.

Är Kim Jung Il svårt sjuk och vem skall då efterträda honom som Nordkoreas verkställande ledare? Vi får ju inte glömma att han inte är president utan bara den som är tillfällig ledare eftersom president fortfarande är hans döda fader.

Kan det vara så att trots den järnhand som Kim Jung IL styrt med har råkat ut för en kupp sjösatt av militären som motsätter sig att Nordkorea gör några som helst eftergifter till USA.

Något som vi troligtvis kan utesluta är att någon form av demokratirörelse har något med saken att göra för frågan är om någon i dag kan stava till ordet demokrati i Nordkorea efter den hårda politiska skolning som där förekommit.

Vi får hoppas på att det faktiskt är sjukdom som ligger bakom hans frånvaro och inget annat för ett mera militärt styrt Nordkorea är något som i alla fall inte jag vill ha.

Det vi kan hoppas på men som troligtvis bara blir en from förhoppning är att när Kim Jung IL försvinner att Nordkorea tar några steg mot en demokratisering.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inget som tyder på att nästa ledare skulle vilja ändra på landet. Då skulle den personen inte vara ''blivande ledare''

Kina borde egentligen ta sitt ansvar eftersom det är tack vare dem nationen existerar (Dem gick in i koreakriget när nordkorea var nära förlora) och hjälpa folket och om nödvändigt, avlägsna deras regim.

Adam sa...

Nord Korea förblir nog som det är. Det är ju betydligt hårdare där än det är i Burma. Och där blir det inte heller bättre fast FN var där och ställde ultimatum om att frige Aung Sun. Han fick väl lite ädelstenar och ombads att hålla käft. Det är vad jag tror.

Anonym sa...

Ekonomiskt beroende och demokrati klingar illa. Kapitalism är inte kompatibel med demokrati.

Kim Jong Il's efterträdare blir precis som han själv utsedd i val.

Nordkorea är ett flerpartisystem, och partiernas ledare väljs av partierna, precis som i Sverige.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg