tisdag 23 september 2008

Låt barn läsa klassikerna

Moa Matthis skriver idag en artikel i DN där hon frågar sig hur hon skall förhålla sig till de gamla klassiska barnböckerna som Robert Louis Stevensons "Skattkammarön", James Fenimore Coopers "Den siste mohikanen", Walter Scotts "Ivanhoe" och alla de andra böcker man läste som barn eftersom dom är fulla med våld och sexism samt värderingar som inte gäller i dag.

Det är ett problem som har stötts och blötts många gånger exempelvis när det gäller seriealbumet ”Tintin i Kongo” som en del i dag vill förbjuda eftersom det anses rasistiskt.

Någon generalklösning på problemet har jag inte men varför kan inte böcker få vara en fantasivärld som dom är och då ge en stunds avkoppling från verkligheten både för barn och för vuxna. Jag tillskriver barn kanske en större intelligens än vad många andra gör men att dom skulle få en skev världsbild för att dom läser dom gamla klassiska äventyrsböckerna det tror jag inte för ett ögonblick på.

Man kanske får förklara för barnen att böckerna är skrivna förr när vi såg annorlunda på världen om på människorna som finns i den. Den stora faran ligger i att just förvandla böckerna till något förbjudet och fult att läsa, gör vi på det sättet så är det troligtvis en mängd med vuxenlitteratur och pjäser som också måste förbjudas för att dom har ett felaktigt innehåll.

Men oavsett vilken bok som barnet har läst så måste man prata om just den boken för att se så att barnet förstått vad boken handlar om.

Oavsett vad det är för klassiker så låt barnen läsa den nja kanske inte alla klassiker förrän dom blivit tillräckligt gamla då, men låt klassikerna bli en inkörsport till läsandet och glädjen med att läsa.

Vi får inte vara så in i norden politiskt korrekta så vi förnekar den kulturskatt som finns i de gamla klassiska äventyrsböckerna och förvägrar kommande generationer att ta del av den.

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg