lördag 13 september 2008

Oroligt i Sydamerika

Att en situation kan bli sämre snabbt har vi lärt oss på det obehagliga sättet via konflikten i Georgien.

Nu ser det ut som om situationen i Sydamerika håller på att snabbt förvärras till det klart sämre, Bolivia uppges vara på gränsen till anarki eller inbördeskrig. Detta sedan paramilitära högergrupper gått till angrepp mot i princip hela Bolivias regering. Detta fick Bolivias president Evo Morales att omedelbart lägga skulden för detta på USA och utvisa den amerikanske ambassadören Philip Goldberg.

USA var inte snar med att svara med att utvisa den bolivianske ambassadören Gustavo Guzman.

Som om inte detta vore nog så sprider sig den diplomatiska konflikten i Sydamerika genom att Venezuelas president Hugo Morales valt att utvisa den amerikanske ambassadören i Venezuela för att visa stöd för Bolivias president, och naturligtvis så åker då Venezuelas ambassadör i USA ut precis lika fort.

Jag sa för bara några dagar sedan att den uppkomna situationen i Sydamerika med ryska Långdistansbombare i Venezuela inte hade stora chanser att utvecklas till en ny Kubakris, jag är idag inte lika tvärsäker även om jag tror att det är en lång väg dit men så fort som det verkar bli sämre kan det bli mycket otrevligt mycket snabbt.

Den stora frågan är hur Ryssland och USA kommer att agera kommer de att föröka lugna ner situationen eller kommer de att använda den för konfrontation kanske inte direkt men indirekt. Oavsett vilket så är alla former av militär konfrontation mellan Ryssland och USA illa för resten av världen

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg