måndag 8 september 2008

Skapande av flyttkarusell

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman skriver idag en tankeväckande artikel på DN debatt angående marknadshyror.

Enligt siffror i artikeln kan så många som 100 000 människor tvingas flytta om marknadshyror skulle införas, de som då skulle tvingas att flytta är de som idag redan är svaga i vårt samhälle de sjuka, låginkomsttagare samt invandrare bara för att nämna några grupper.

Meningen är att när systemet införs så skall hyrorna höjas tills det att efterfrågan planat ut, höjningen skulle vara tre procent per år plus inflationen så höjningen kan bli ganska stor om den ekonomiska krisen sätter riktig fart.

Detta kommer att innebära att vi kommer att få ett evigt flyttande på bostadsmarknaden, när hyrorna höjs i ett så kallat attraktivt område så söker sig folk bort därifrån när hyrorna blir för höga, vilket får till effekt att helt plötsligt så är andra områden attraktiva beroende på låga hyror. När ett område blir attraktivt så skall då i det området hyrorna höjas tills efterfrågan avtagit och folk flyttar till ett annat område och det hela börjar om igen.

Att marknadshyror skulle stimulera till ett större byggande av hyresrätter är nog snarare en from förhoppning från marknadsliberalerna än ett faktum.

Enda sättet att få en bra och fungerande hyresmarknad är att först och främst tvinga alla kommuner i Sverige att ha ett allmännyttigt bostadsbolag som kan vara till viss del ledande när det gäller hyressättningen.

Sen måste vi ändra sättet vi bygger på och göra det mera effektivt, där behövs bland annat förändringar av byggnormerna. Ytterligare så är det ett faktum att många människor vill bo i vad som kan kallas stadsmiljö, men någon ny stadsmiljö byggs inte utan det byggs enbart nya förorter efter en mall som var förlegad redan för tjugo år sedan.

Vi måste satsa på att bygga nya städer.

Sen för att komma tillrätta med den överhettning som finns på bostadsmarknaden så måste det satsas hårt på att bygga just hyresrätter, detta för att slippa en andrahandsmarknad där människor utnyttjas och blir tvingade till att betala ockerhyror bara för att slippa sova ute i regnet.

Det kanske är dags för ett nytt miljonprogram men denna gång med mål att bygga upp nya städer eller förvandla några förorter till städer.

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, vad skönt med lite konkreta förslag! Och inte bara kritik åt höger eller åt vänster. Jag tror att politikerna måste söka sätt att rädda hyresrätten OCH dess anseende bland medel/höginkomsttagare, annars blir 2-handsuthyrningen den "nya hyresrätten", med "privatvärdar" som struntar i socialt ansvar. Ett sätt vore att fortsätta bygga attraktiva hyresrätter. Och inte sälja ut dem i innerstan.

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg