tisdag 9 september 2008

Skönhetsideal och media

Agneta Sjödin skriver idag en artikel på Newsmill där hon uppmanar sina kvinnliga kollegor att sluta upp med skönhetsoperationer för att passa in. Jag kan bara hålla med hennes och säga att jag tycker synd om dom kvinnor som inte klarar av att acceptera sin egen kropp.

Tyvärr så är det så att det inte är kvinnornas fel utan det beror snarare på att vi har fått ett något konstigt skönhetsideal som gäller.

Detta skönhetsideal är skapat av media och framburet av media så lite blir hennes artikel sent skall syndaren vakna eftersom hon själv deltagit i att skapa det.

Självklart så ligger även ett ansvar på mediakonsumenterna men med det enorma media flöde som är idag så är det nog ganska lätt att inte alltid tänka efter vad det är man ser.

Syndarna när det gäller att skapa detta konstiga skönhetsideal är många och syndarna finns både bland tidningar och tv-kanaler. Ett av de värsta exempel på hur tv-kanalerna verkligen arbetar för att skapa detta sjuka skönhetsideal kommer från programmet idol som sänds i den kanal där Agneta Sjödin har verkat och då protesterade hon inte.

Det exempel jag menar är när juryn nekar en tjej att gå vidare till slutaudition trots att hon sjöng bra med motiveringen att hon först skulle gå hem och banta, ingen inom tv-världen höjde då rösterna för att protestera och säga att detta är för mycket. Sen kan jag ju också nämna veckotidningarnas och även kvällstidningarnas alla bantningstips där det gäller att gå ner så mycket i vikt som möjligt.

Samtidigt när jag nu sitter och skriver så undrar jag vad som nu fått Agneta Sjödin att reagera mot detta skönhetsideal med operationer, kan det vara så att hon nu börjar bli en aning rädd för att försvinna utkonkurrerad av just sådana som opererat sig för att stämma med medias skönhetsideal. Vem vet.

Det enda jag kan säga är att hittills så har jag inte sett enda kvinna som jag personligen ansett vara i behov av skönhetsoperationer, alla kvinnor oavsett utseende har sin egen skönhet och bör vara stolt över den.

Aftonbladet

Newsmill

1 kommentar:

Monia sa...

Dels blev det visst skriverier kring kommentarer i idol gällande bantningskommentarer.

Och dels har inte Agneta - genom att vara med i tv - påverkat personligen gällande operationer då hon inte är opererad.

Man kan skylla mycket på media, men hur lätt är det när mamma är opererad? Förskolepedagogen? Läraren i skolan? Alla måste ta sitt ansvar som förebild. Jag skulle aldrig operera mig, jag skulle aldrig acceptera en kvinna med stora silikonbröst som pedagog på mina barns förskola (oprofessionellt som fan) och jag skulle dessutom inte låta mina barn titta på exempelvis skitprogram som Tila Tequila - eller MTV över huvud. Skit-tv!

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg