måndag 15 september 2008

Snabbtåg nu

Lokföraren Stefan Utterström har satt nytt svenskt fartrekord med 303 kilometer i timmen. Det är glädjande att utvecklingen när dt gäller järnvägen i Sverige går framåt, däremot skulle jag vilja att detta rekord upprepades någon annanstans där det inte slås i nerförsbacke, medvind, solen i ryggen och hemlängtan.

Men det positiva är att det ändå visar att det går att köra så fort på befintliga spår eller i alla fall en del av de befintliga spåren.

Nu när det är bevisat att det är möjligt så önskar jag att vi får snabba besked från regeringen om en rejäl satsning på järnvägen så att den kan upprustas för att klara dessa hastigheter över hela nätet.

För skulle vi kunna köra tågen i 300 kilometer eller därutöver i timmen så skulle tåget mycket snart kunna konkurera ut inrikesflyget på mängder av sträckor där tåget då skulle bli det snabbaste sättet att ta sig fram.

Skulle ett tåg kunna köra i dryga 300 kilometer i timmen så blir den ungefärliga restiden mellan Stockholm och Göteborg 1,5 timmar och den restiden tror jag flyget får svårt att slå. Inte så att man sitter längre tid på flygplanet själva tiden man sitter på flyget är kortare än så. Det som man tjänar den största tiden på är att man slipper transferen ut till flygplatsen och in från flygplatsen vid målet.

Tåget går ju från centrala Stockholm till centrala Göteborg.

Dessutom om tågen kan köra så fort så bör samma tåg hinna med flera turer per dag vilket skulle innebära att biljettpriserna på tåget kunde sänkas vilket ytterligare skulle förbättra tågets konkurrenskraft.

Sen får vi inte glömma att tåget är ett betydligt bättre alternativ miljömässigt eftersom utsläppen av ett tåg vida understiger det som ett flygplan släpper ut.

Att inte satsa på en utbyggnad av svenska järnvägsnätet till snabbtågsstandard är snudd på tjänstefel av regering och riksdag.

Aftonbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg