måndag 15 september 2008

Undertecknat i Zimbabwe

Nu är det undertecknat avtalet mellan Robert Mugabes Zanu-PF och Morgan Tsvangirais MDC.

Nu är ett litet steg taget på vägen som kanske kan förbättra den katastrofala situation som Zimbabwe befinner sig i. En ekonomi som är körd i botten och två meter nedanför är en av de stora utmaningarna för den nya regeringen att ta itu med.

Ytterligare en enormt viktig fråga för den nya regeringen är att återupprätta eller skall vi säga införa en verklig demokrati i Zimbabwe.

Vad det ser ut som nu och som har framkommit är att regeringen i praktiken delas rakt av mellan de två där MDC får 16 ministrar och Zanu-PF får 15. Det som oroar mig är den fördelning av militären och polisen som är gjord där militären fortsätter att vara under Robert Mugabes kontroll och polisen under Morgan Tsvangirais kontroll. Låter inte som ett recept på stabilitet.

EU är berett till en rad ekonomiska stödåtgärder och att hjälpa en övergångsregering som vidtar åtgärder för att återupprätta demokratin och rättsstaten i Zimbabwe, framför allt genom att organisera fria val med insyn, hette det i ett uttalande från EU:s utrikesministrar.

Det låter bra och ligger i linje med vad som borde vara den nytillträdda regeringens första mål nämligen att utlysa ett nytt val där det väljs på nytt både till parlamentet och till presidentposten. Skulle inte ett sådant val utlysas så känns den här överenskommelsen om en samlings/övergångsregering helt meningslös.

Den stora frågan är hur skall de lyckas med att läka alla uppslitna sår som finns i Zimbabwe där konflikterna har varit djupa och många.

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg