söndag 7 september 2008

Surfa inte på jobbet

Chefen kan se vad du gör på Internet om du använder det på arbetstid exempelvis för att surfa, kolla E-mall eller någon annan aktivitet. En del företag har spärrat det de kallar olämpliga sidor så att personalen inte kan nå dessa.

En del människor kallar detta för att chefen leker storebror, och kanske det är så. Vill man vara säker på att chefen inte skall veta om vad man gör på Internet så får man göra det hemifrån.

Att säga att detta är kränkande mot personens integritet är inget som jag kan hålla med om för i sådana fall så blir det mer eller mindre integritetskränkande att faktiskt kräva att folk skall arbeta när de är på arbetet.

Som arbetsgivare så finns det nog ingen som har lust att ha personal anställd som inte utför sitt arbete på förväntat sätt och gör man privata saker på Internet på arbetstid så arbetar man inte.

Att använda arbetsplatsens datorer för privata ärenden är något som många ser som en självklarhet men som inte är så där självklar som det kan verka. På vilket sätt datorerna på arbetsplatsen skall skilja sig från annan utrustning kan jag inte förstå.

Vi får ju faktiskt inte glömma att datorerna på en arbetsplats faktiskt är företagets egendom och inte den anställdes.

Ingen skulle komma på iden att använda exempelvis företagets bilar för privata ändamål om man inte fått tillstånd till det av företaget.

Risken som många företag också vill undvika genom att ha regler för Internet är att slippa få onödiga skador på sina datasystem eftersom risken för skadligt innehåll ökar markant om personalen privatsurfar från detta.

Fel blir det först när chefen systematiskt börjar kartlägga personalens internetvanor och sedan använder det mot den anställde.

Aftonbladet

2 kommentarer:

Glad Prick sa...

Jag håller med dig när det gäller arbetstiden och att sköta privata ärenden. Men vad tycker du när arbetsgivaren lägger sig i din privata blogg på fritiden? Det har min försökt att göra. Helt sanslöst!

LasseB sa...

Det är tycker jag ett helt befängt beteende från din arbetsgivare för fritid och arbetstid är 2 helt skilda saker

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg