söndag 7 september 2008

Alkoholpolitiken är fel

Många livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet säljer folköl till minderåriga. Det visar en nyligen genomförd kontroll av Ungdomens Nykterhetsförbund. Av 54 testade butiker sålde 24 folköl till organisationens minderåriga kontrollanter.

Att resultatet blev sådant är tråkigt men jag skulle vilja veta lite mer om hur undersökningen gått till. Vilken ålder har de som genomfört testköpen exempelvis, vilken ålder hade kassapersonalen i de kontrollerade butikerna. Sen undrar jag huruvida undersökningen som sådan är riktigt laglig eftersom brottsprovokation är förbjuden i Sverige.

När det gäller först och främst åldern på de som genomfört undersökningen så är uppenbarligen de som gjort inköpen under 18 år men det framgår ingenstans vilken ålder de har, att se skillnad på en ungdom om den är 17 eller 19 är extremt svårt, vilket sätter kassapersonalen på svåra prov oftast.

Kassapersonalens ålder och erfarenhet spelar också en stor och viktig roll eftersom det ofta arbetar yngre tjejer i kassorna i mindre livsmedelsbutiker och även i de större. Hur lätt är det för låt oss säga en 19årig tjej att kräva leg av en stor kille i 17 årsåldern. Många gånger så tror jag att kassapersonalen blundar för faktumet för att slippa bli utsatt för våld. Det har ju tyvärr blivit så i vårt samhälle att våld tas till väldigt lätt och speciellt om offret är mindre och svagare än en själv.

När det gäller just delen om brottsprovokation så är lagen glasklar på den punkten inget som liknar brottsprovokation får förekomma inom polisens arbete, så varför skulle då brottsprovokation vara laglig här.

Att som föreslås flytta folkölet till systembolaget tar inte bort problemet utan snarare skulle en sådan åtgärd göra problemet värre. Om du ändå måste använda dig av en langare för att få tag i folköl varför då köpa öl då kan man ju lika bra köpa staksprit på en gång.

De som föreslår en sådan åtgärd har nog inte tänkt igenom saken speciellt noga eftersom det bara ytterligare skulle bredda marknaden för den organiserade kriminaliteten.

Det som behövs är en bred och öppen debatt om alkoholfrågor och om hur samhället fungerar i största allmänhet.

Vi har i Sverige åtminstone en laglig möjlighet för den som fyllt 18 men inte 20 att kunna bli statsminister, det är även för den personen möjligt att sitta i riksdagen och stifta lagar, det anses personen mogen till men att själv få bestämma när man vill ha en flaska vin till maten det anses personen inte mogen till, kan någon förklara för mig varför man måste vara mera mogen för att få köpa vin än man måste vara för att få stifta lagar i Sverige.

Dagen

Inga kommentarer:

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg