söndag 7 september 2008

Äta kött

Chefen för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri anser att vi måste skära ner vår köttkonsumtion för att komma till rätta med klimatproblemen.

Den 68-årige indiske ekonomen, själv vegetarian, säger att dietomläggningen är viktig för att minska växthusgaserna och andra miljöproblem som hör ihop med uppfödning av boskap och andra djur.

Miljöproblemen när det gäller uppfödning av djur är till stor del något som vi själva skapat genom att ibland tvinga uppfödarna att driva sin verksamhet på ett miljömässigt negativt sätt. Det är fult möjligt att driva djuruppfödning på att sådant sätt att miljökonsekvenserna blir mindre exempelvis genom att låta boskapen gå ute mer, vilket minskar behovet av uppvärmda stallar för djuren där de inte kan vara naturliga, samt at med flera frigående djur så kan vi också lättare hålla vårt öppna jordbrukslandskap just öppet.

Det är ganska slående att det är en person som är vegetarian som kommer med detta uttalande eftersom många vegetarianer mer eller mindre ser det som sin uppgift att omvända de otrogna köttätarna till sin tro.

Människan har i alla tider levt på en diet som består av både kött och växter, våra kroppar är konstruerade för en sådan diet. Ett faktum som många blundar för.

Han förespråkar också andra livsstilsförändringar men vill inte gå in på vilka det är någonting som jag tolkar som att han gärna skulle vilja styra människor ännu mera men vet ännu inte vad han skall föreslå.

Allting bygger på de slutsatser som IPCC kom fram till i sitt dokument som i bästa fall kan sägas vara kvasivetenskapligt eftersom det förhandlades fram.

Att vi kanske har problem med klimatet ja vem vet när det kommer riktiga vetenskapliga bevis då skall jag tro på det, det enda jag vet hittills är att vi måste på alla sätt arbeta för att minska oljeberoendet det är vi tvungna till eftersom oljan inte räcker hur länge som helst.

Sen skulle det vara trevligt och starkt förhöja trovärdigheten för hela rörelsen av klimatkatastrofssiare om dom började leva som dom lärde i stället för att själva leva som riktiga miljösvin medan dom kräver att andra skall ändra sig.

Dagens Nyheter

Aftonbladet

Aftonbladet

9 kommentarer:

Peter A sa...

Undrar vem som blir först med att kräva att man slutar med att servera mjölk till skolbarnen för att rädda världen från undergång?

Gubben sa...

Ja, vad ska man säga?
Chefen för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri menar att vi ska äta mindre kött. Ännu ett stolleprov från den organisationen!

Gör något rejält istället - Kräv stopp på kolkraftverken!

Anonym sa...

"Vänta tills det finns vetenskapliga bevis."
Det har funnits en samlad forskarvärld, med väldigt få annorlunda röster, som uppmärksammat problemet med stora vetenskapliga studier. Det kan aldrig råda komplett konsensus men finns hundratals om inte tusentals gedigna studier som påvisar klimatproblemet vetenskapligt. Men vill du lyssna på forskarvärldens motsvarigheter till domedagsprofeter är det väl upp till dig.

Att påstå att köttindustrin inte är problemet utan att den bara måste anpassa djurhållningen lite är verkligen att ignorera precis all vetenskap inom området. Skillnaden av lite mer grönbete skull t ex göra extremt liten skillnad på effekten då det inte tar bort beroendet industrin skapat sig av kraftfoder.

Och visst ska vi kräva stopp för kolkraftverken. Liksom det är en självklart att vår djurindustri bör stoppas - även om det tar emot för att det inte bara drabbar dumma tyskar.

Att avskaffa de miljarder i EU-bidrag som ges varje år till djurindustrin kan vara ett första steg till att minska dess katastrofala effekt på klimatet.

Den okände rebellen sa...

Svar till Peter.
Det har många föreslagit länge. Mjölk är otroligt onyttigt och miljöfarligt. Mjölk passar bra till att växande kalvar men knappast till växande människor.
Det finns bättre kalcium källor.

www.milksucks.com

Johan sa...

Anonym,
utsläppen man oroar sig över från boskap är främst metan. Men metanhalterna har till synes stabilisterats i atmosfären(de har inte ökat på flera år) och man kan göra något enkelt åt utsläppen. I australien tex har man provat vaccinera får mot de bakterier i tarmarna som producerar metan.

Att förändra djurhållning blir nog lättare än att få folk att sluta göra något de tycker om.

Xi sa...

Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner utan att släppa metangaser och försvinner efter ca 3 år. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster !
/Miljöpåsen (d2w)

Fredrik sa...

Du klagar forst pa att forslaget kommer fran en vegetarian. Nagra rader senare klagar du pa att folk som kommer med forslag inte lever som dom lar. Kanns lite forvirrat tycker jag.

Det finns vetenskapliga studier som visar att utslappen fran kottindustrin ar hogre an varldens alla bilar.

Om vi nu haller med om att miljohotet inte ar 100% garanterat sa kan vi val anda ocksa halla med om att det ar onodigt att ta risken nar sa mycket pekar for att hotet ar verklighet. Eller?

LasseB sa...

Fredrik jag kan hålla med dig om att det är dumt att inte göra någonting, men varför så görs då inte det som redan nu kan göras för att minska klimathotet i form av redan känd teknik bland annat utan det handlar enbart att möta klimathotet genom att vi skall ändra våran livsstil

Xi sa...

bli delaktig http://www.thepetitionsite.com/1/make-plastic-degradable

https://www.themonastery.org/credentials/ordination-certificate-TGFycyBCZXJnbHVuZF4wNS8wMy8yMDA5XmxhcmdlXmZyZWVe.jpg